V Rakúsku identifikovali mŕtvych utečencov z kamiónu

Tri mesiace po náleze 71 mŕtvych imigrantov v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko maďarskej hranice dokončili rakúske úrady ich identifikáciu. Podarilo sa určiť totožnosť 70 z nich. Uviedol to dnes hovorca polície spolkovej krajiny Burgenland Hans Peter Doskozil.

26.11.2015 13:12
rakúsko, utečenci, dodávka, hyza, Foto:
Auto s mŕtvymi telami pred bývalou veterinárnou pohraničnou stanicou pri rakúskom Nickelsdorfe v piatok 28. augusta.
debata (5)

Väčšinu obetí prevádzačov tvorili Iračania. Zahynula aj šesťčlenná rodina z Afganistanu.

Podľa Doskozila zahynulo na ceste z Maďarska do Rakúska tento rok v auguste 29 Iračanov, 21 Afgancov, 15 Sýrčanov a päť ľudí z Iránu. Celkovo išlo o 59 mužov, osem žien a štyri deti. Väčšina ľudí necestovala sama, ale prinajmenšom s jedným z príbuzných. U jednej obete sa totožnosť zistiť nepodarilo.

Veľká časť tiel už bola prevezená do vlasti, pätnásť obetí pochovali úrady v Rakúsku. Migranti nemali podľa Doskozila šancu prežiť, vzduch v dodávke im vystačil na zhruba pol až tri štvrte hodiny. Pašeráci ich pritom viezli niekoľko hodín cez celé Maďarsko.

Trestné stíhanie piatich ľudí obvinených v súvislosti so smrťou 71 migrantov prevzalo na začiatku novembra od Rakúska Maďarsko. Štyroch Bulharov a jedného Afganca zatkla polícia niekoľko dní po náleze tiel. Rakúska časť vyšetrovania sa dnešným dňom skončila.

Nález tiel v dodávke na konci tohtoročného augusta vyvolal v Európe zdesenie a obrátil pozornosť verejnosti na podmienky, v ktorých mnohí ľudia utekajú pred konfliktami a chudobou na Blízkom východe či v Afrike.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti #rakúske úrady