V obálke v bruselskej mešite bola iba múka

Vo Veľkej mešite v centre Bruselu zasahovali po náleze obálky s podozrivým bielym práškom hasiči aj dekontaminačná jednotka. Panovali obavy z toho, že by mohlo ísť o antrax alebo výbušninu. Dekontaminácii sa preventívne podrobilo jedenásť ľudí. Napokon úrady oznámili, že to bola múka.

26.11.2015 15:22 , aktualizované: 21:30
Belgium Paris Attacks Foto: ,
Veľká mešita stojí neďaleko inštitúcií Európskej únie.
debata (3)

Veľká mešita stojí v bruselskom Jubilejnom parku, neďaleko inštitúcií Európskej únie. Podľa hovorcu hasičov Pierra Meysa privolali pomoc zamestnanci mešity s tým, že našli v pošte obálku s bielym práškom a obávajú sa, že by mohlo ísť o antrax alebo výbušninu. Prvé vyšetrovanie však potvrdilo, že obálka nie je rádioaktívna.

Podľa Mohameda Dahmichiho, ktorý mešitu navštevuje, zásielku otvoril sám imám, hlavný duchovný mešity. Jej patrónom je podľa spravodajských webov Saudská Arábia, spojenec Západu na Blízkom východe.

Podľa agentúry Reuters dostali belgické mešity po parížskych atentátoch z 13. novembra viacero hrozieb. Časť z nich adresovala moslimom skupina, ktorá si hovorí Kresťanský štát. V Belgicku žije zhruba pol milióna moslimov.

Polícia urobila raziu v Auvelais

Stále pokračujú aj operácie belgických poriadkových síl zamerané na vypátranie teroristov na úteku. Hľadaní sú najmä Salah Abdeslam a Mohamed Abrini, ktorí sa mali zúčastniť na útokoch v Paríži.

Podľa informácií federálnej prokuratúry sa konala nová policajná razia v mestečku Auvelais v belgickej provincii Namur južne od Bruselu. Zásah, ktorý sa konal aj za prítomnosti odmínovacej čaty, expertov na výbušniny a lokálneho hasičského zboru, sa skončil okolo 13.30 h miestneho času a nevyústil do zadržania ďalších podozrivých osôb. Polícia na mieste činu odobrala odtlačky prstov a bližšie nešpecifikované dôkazové materiály.

Belgicko znížilo stupeň bezpečnostných opatrení

Belgicko znížilo stupeň bezpečnostných opatrení v Bruseli zo štvrtého najvyššieho na tretí, oznámila to belgická tlačová agentúra Belga. Najvyšší stupeň platil od soboty pre bezprostrednú hrozbu teroristického útoku. V rámci vyhláseného maximálneho stupňa pohotovosti hliadkovali v belgickej metropole vojaci so samopalmi, policajné jednotky boli rozmiestnené pred školami a na staniciach metra, ktoré už medzitým opäť otvorili. V stredu sa po niekoľkých dňoch rozbehla aspoň časť metra. Veľké múzeá sú stále zatvorené, reštaurácie a bary najmä v centre mesta sa sťažujú na prudký úbytok zákazníkov, pokles klientov hlásia aj bruselské hotely.

V ostatných častiach Belgicka platí od soboty tretí stupeň pohotovosti, čo sa nemení, dodala oficiálna belgická tlačová agentúra.

Ministerstvo obrany oznámilo, že náklady na zvýšenú ochranu bruselských ulíc od 17. januára (po útokoch na redakciu Charlie Hebdo) do 20. decembra 2015 sa vyšplhajú na 17,9 miliónov eur. Ministerstvo vnútra, ktoré v tejto súvislosti nasadilo zvýšený počet policajtov, si od belgickej štátnej pokladne vyžiada dodatočných 15 miliónov eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #mešita #antrax