Nemecko vysiela do boja s IS prieskumné lietadlá Tornado

Nemecko sa v reakcii na parížskej atentáty vojensky zapojí do boja proti organizácii Islamský štát (IS). Na pomoc koalícii krajina vyšle prieskumné lietadlá Tornado alebo vojnovú loď. Predchádzajúce informácie médií potvrdila nemecká ministerka vnútra Ursula von der Leyenová po rokovaní strán vládnej koalície kresťanských a sociálnych demokratov. Rozhodnutie ešte musí schváliť Spolkový snem.

26.11.2015 15:33 , aktualizované: 20:27
Tornado, prieskumné lietadlo, Nemecko Foto: ,
Na archívnej snímke prieskumné lietadlo Tornado.
debata (31)

Na vyslaní prieskumných lietadiel sa vo štvrtok dohodli kancelárka Angela Merkelová a príslušní ministri.

Okrem lietadiel typu Tornado má Nemecko pre boj proti IS poskytnúť tiež jednu vojnovú loď, najmenej jedno lietadlo, ktoré umožňuje tankovanie paliva počas letu a prieskum s pomocou nemecko-francúzskeho satelitu.

Nemecká fregata má podľa ministerky vnútra zabezpečovať francúzsku lietadlovú loď Charles de Gaulle, ktorú Francúzi poslali do východného Stredomoria. Tankovacie lietadlá majú francúzskym stíhačkám umožniť oveľa dlhšie nasadenie.

Nemecká podpora tak bude pozostávať z troch častí: ochrany, prieskumu a logistiky, poznamenala ministerka, podľa ktorej je nasadenie nemeckej armády dôležité pre ochranu sýrskeho obyvateľstva. Vláda podľa nej schválila „ťažké, ale správne a nevyhnutné kroky".

O chystanom zapojení Nemecka do medzinárodnej koalície bojujúcej proti radikálom z IS už skôr informoval aj odborník na obranu vládnucej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Henning Otte. „Neposilníme len výcvikovú misiu v severnom Iraku, svoje angažmá v boji proti teroru IS posilníme aj vyslaním prieskumných lietadiel Tornado," uviedol Otte. Nemecko cvičí na severe Iraku členov kurdských milícií, takzvaných pešmergov. Dodáva im aj zbrane.

Rozhodnutie musí schváliť ešte parlament. Agentúra DPA už dopoludnia informovala, že sa poslanci strán vládnej koalície kresťanských a sociálnych demokratov zídu okolo 17:00 na mimoriadnych zasadnutiach, na ktorých sa bude diskutovať o „podpore Francúzska v boji proti terorizmu".

Merkelová sa v stredu v Paríži stretla s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom a sľúbila, že vypočuje žiadosť Francúzska, aby Nemecko prejavilo väčšiu solidaritu po parížskych útokoch.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Islamský štát #atentáty v Paríži