Palestínčan nabúral do izraelských vojakov, zastrelil ho civilista

Palestínčan vrazil autom do izraelských vojakov stojacich na zastávke autobusu neďaleko židovskej osady na okupovanom západnom brehu Jordánu a dvoch z nich zranil. Následne ho zastrelil na mieste incidentu sa práve nachádzajúci civilista, informovali polícia a armáda.

27.11.2015 08:48
debata (2)

Agentúra Reuters dodala, že takmer denné palestínske najmä bodné a strelecké útoky či s autom pripravili od 1. októbra o život už 19 Izraelčanov. Izraelské sily za to isté obdobie zabili 92 Palestínčanov. Časť z nich boli útočníci a zvyšok zomrel v zrážkach s políciou a vojakmi. Mnohí zo zabitých boli tínedžeri.

Palestínčania obviňujú Izrael, že používa nadmernú silu, aby zabránil útokom. Tvrdia, že v mnohých prípadoch mohli byť útočníci zastavení bez toho, aby sa na nich strieľalo a boli zabití.

Mnohé z palestínskych útokov boli spontánne. Vlna násilností vznikla začiatkom októbra v dôsledku napätia na posvätnej Chrámovej hore a rýchlo sa rozšírila do území Predjordánska a pásma Gazy. Palestínčanov však motivuje aj frustrácia z neúspechu mierových rokovaní, ktoré ani po desaťročiach vyjednávania neviedli ku vzniku nezávislého palestínskeho štá­tu.

V utorok navštívil Izrael a palestínske územia neočakávane americký minister zahraničných vecí John Kerry. Avšak ani jeho návšteva, ktorá mala za cieľ utíšiť násilnosti, očividne neuspela, analyzuje Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína