Sýrske nebo sa zatiahlo, Rusko nasadilo Triumf

Nasadením obranného protileteckého systému S-400 v Sýrii sú Rusi prakticky pánom v sýrskom vzdušnom priestore, komentoval denník Le Figaro reakciu Moskvy na Tureckom zostrelený bombardér SU-24 nad sýrskym územím.

27.11.2015 11:00
debata (231)
zväčšiť Ruský raketový systém S-400, súčasť... Foto: SITA/AP
Rusko, raketový systém S-400 Ruský raketový systém S-400, súčasť protivzdušnej obrany, je schopný po nasadení v Sýrii zničiť akýkoľvek cieľ, ktorý môže ohroziť ruské vojenské lietadlá, a vytvoriť o. i. aj bezletovú zónu nad turecko-sýrskou hranicou.

„Znamená to, že akékoľvek lietadlo, ktoré sa bude pohybovať v tomto vzdušnom priestore, či už turecké, alebo patriace inej členskej krajine NATO, sa tam ocitne len s dovolením Rusov," konštatoval po lopate aj reportér CNN. Tu kdesi treba hľadať aj odpoveď na otázku, prečo rastie znepokojenie predovšetkým v USA. Existujú ale politici, ktorí nasadenie ruskej super zbrane nevidia až tak čierno.

„Nemáme v pláne brániť Rusom v ich operácii a oni zase nám tiež nerobia prekážky. Nemáme dôvod mieriť jeden na druhého," cituje agentúra AFP zdroj z amerického ministerstva obrany. Podľa portálu týždenníka Der Spiegel obavy z nasadenia spomínaného systému ale neskrývajú napríklad v Izraeli. Napriek tomu, že dokáže vytvoriť ochranný dáždnik až po Jeruzalem. Podľa portálu je tu totiž aj obrátená strana mince. A tou je skutočnosť, že S-400 môže byť prekážkou pre izraelské vojenské letectvo, ktoré v minulosti už niekoľkokrát zaútočilo na strategické objekty v Sýrii. Napríklad na dielne hnutia Hizballáh, v ktorých sa vyrábali rakety.

„Napríklad v októbri 2013 zaútočili Izraelčania na letisko v Latákii. Iba niekoľko kilometrov od základne, z ktorej bude operovať systém S-400," pripomína portál Der Spiegel s tým, že prítomnosť ruskej super zbrane môže vraj uvoľniť ruky Hizballáhu, ktorý Tel Aviv považuje za teroristické hnutie. Háčik je ale v tom, že o ruskom kroku Moskva pravdepodobne už vopred informovala Izrael. Napokon bezpečnostné garancie Rusov získal ešte v septembri premiér Benjamin Netanjahu počas nečakanej návštevy Ruska a rozhovorov s prezidentom Vladimirom Putinom. „Izrael a Rusko budú koordinovať svoje vojenské akcie v Sýrii, aby zabránili prípadným ozbrojeným incidentom,“ povedal izraelský premiér po rokovaní s tým, že „Moskva s týmto postupom súhlasí“.

Z druhej strany je nasadenie systému S-400 dôrazným varovaním pre niektorých stratégov v USA a v Turecku. Spolu s už v Sýrii nasadenými systémami Pancir-S1, ktoré sa už pre Turecko veľmi nepríjemne osvedčili, keď v roku 2012 zostrelili tureckú stíhačku Phantom F-4, ide o cieľavedomé stupňovanie prítomnosti ruskej obrany. Po obsadení a zabezpečení leteckej základne Kuvejres (v osade Rasín El Abúd necelých 200 km severovýchodne od Latákie, kde je umiestnený súčasný systém protileteckej obrany) spolu s jej širokým okolím, je možné predpokladať posilnenie protileteckej obrany sýrskymi prostriedkami aj na tomto mieste (Pancir-S1, Buk-M2). Cieľom je znemožniť operácie tureckého letectva, zabrániť logistickej podpore teroristov z tureckej strany a úplné zablokovanie akýchkoľvek letov z Turecka cez sýrsku hranicu.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #S-400