Paríž v Sýrii ráta s Asadovým vojskom, ale trvá na jeho odstúpení

Vojská verné režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada by sa mohli zapojiť do koalície bojujúcej proti radikálnej organizácii Islamský štát (IS). V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL to uviedol francúzsky šéf diplomacie Laurent Fabius. Paríž podľa neho ale aj naďalej trvá na tom, že Asad musí odstúpiť.

27.11.2015 10:28
Laurent Fabius Foto: ,
Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyhlásil, že do boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) by mohli byť povolané aj pozemné jednotky sýrskej armády.
debata (26)

Vojská verné režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada by sa mohli zapojiť do koalície bojujúcej proti radikálnej organizácii Islamský štát (IS). V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL to uviedol francúzsky šéf diplomacie Laurent Fabius. Paríž podľa neho ale aj naďalej trvá na tom, že Asad musí odstúpiť.

Boj s IS sa dá podľa Fabiusa viesť dvoma spôsobmi: bombardovaním a zásahom pozemných síl, „ktoré však nemôžu byť naše, ale môžu byť silami Slobodnej sýrskej armády, arabských sunnitov a napríklad aj (sýrskeho) režimu". Na oslobodenie Sýrie od radikálnych islamistov by sa podľa Fabiusa mali podieľať aj Kurdi.

Francúzska vláda donedávna kategoricky vylúčila spoluprácu s Asadovým režimom. Po teroristických útokoch z 13. novembra sa však Paríž pokúša vytvoriť čo najširšiu medzinárodnú koalíciu na boj proti tzv. Islamskému štátu, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za atentáty.

„Ak chceme smerovať k slobodnej a jednotnej Sýriu, nemôže to byť Asad, ktorý má na svedomí smrť 300 000 ľudí a milióny utečencov, kto ju povedie," uviedol zároveň Fabius. „Asad nemôže byť budúcnosťou svojho ľudu," dodal francúzsky diplomat.

Francúzsky prezident François Hollande tento týždeň rokoval o vytvorení koalície proti IS, boji s terorizmom a vojne v Sýrii s britským premiérom Davidom Cameronom, americkým prezidentom Barackom Obamom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, talianskym premiérom Matteom Renzim a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Napríklad nemecká vláda už vo štvrtok na základe rokovaní sľúbila pomôcť Francúzsku v Sýrii vyslaním prieskumných lietadiel typu Tornado.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #Laurent Fabius