Krym ohlásil prvý prúd z Ruska, správu však potom poprel

„Želanie vydávané za skutočnosť," tak označil krymský vicepremiér Michail Šeremet svoje vyhlásenie o tom, že z ruskej pevniny už prúdia na čiernomorský polostrov Krym prvé megawatty ruského prúdu. Šeremet najskôr dodávku ruskej elektriny slávnostne ohlásil, aby neskôr správu sám dementoval.

27.11.2015 11:00
Krym, výpadok elektriny Foto: ,
Správy z Krymu hovoria o tom, že región s výpadkom stále ťažko zápasí. Školy sú zatvorené, verejná doprava z väčšej časti nefunguje. Na čerpacích staniciach sa tvoria dlhé fronty, pretože ľudia si vytvárajú zásoby pre dieselové generátory. Na problémoch sa priživujú špekulanti a bujnie čierny trh.
debata (45)

Blamáž svedčí o nervozite krymských úradov, ktoré sa od utorka čelia ťažkej energetickej kríze. Spôsobila ju sabotáž protiruských radikálov na Ukrajine a rozhorčených krymských Tatárov, ktorí protestujú proti diskriminácii tatárskej menšiny na anektovanom Kryme.

Severne od polostrova aktivisti poškodili dva stĺpy diaľkového vedenia a bránia ukrajinským energetikom v oprave. Dva milióny obyvateľov Krymu sú odkázané na dieselové generátory, ktoré zďaleka nestačia pokryť dopyt.

Šeremet v meste Simferopol oznámil, že z ruského Krasnodarského kraja dostal krymský prístav Kerč v rámci prvého testu 22 megawattov prúdu. Podľa vicepremiéra sa uskutočnil test prvej vetvy „energetického mosta" medzi ruským Krasnodarským krajom a prístavom Kerč na východnom myse Krymu. Most buduje Moskva už dlhšiu dobu s vedomím zraniteľnosti vlani anektovaného polostrova, ktorý je odkázaný na dodávky zo znepriatelenej Ukrajiny.

Ukázalo sa však, že Kerčský prístav síce prúd dostal, ale z energobloku tepelnej elektrárne v Simferopole, ktorý bol až doteraz odstavený z dôvodu opravy. Šeremet priznal, že vydával želanie za skutočnosť.

Prvá vetva ruského „energetického mosta" má byť dokončená v polovici decembra, ďalšie potom v polovici budúceho roka. Elektrická energia bude na Krym prúdiť podmorským káblom. Celý projekt podľa ruských médií príde ruskú štátnu pokladnicu na takmer päť miliárd rubľov.

Správy z Krymu hovoria o tom, že región s výpadkom stále ťažko zápasí. Školy sú zatvorené, verejná doprava z väčšej časti nefunguje. Na čerpacích staniciach sa tvoria dlhé fronty, pretože ľudia si vytvárajú zásoby pre dieselové generátory. Na problémoch sa priživujú špekulanti a bujnie čierny trh.

Podľa reportáže agentúry Reuters však zastavenie dodávky prúdu z Ukrajiny prorusky orientované obyvateľstvo skôr zomklo. „Lepšie byť bez prúdu v Rusku, než s prúdom na Ukrajine," povedal novinárom jeden z obyvateľov polostrova.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #elektrina #Krym