Hollande na tryzne za obete teroru sľúbil zničiť Islamský štát

Francúzsko urobí všetko pre zničenie „armády fanatikov" zodpovednej za parížske atentáty. Na pietnom akte na pamiatku 130 obetí teroristických útokov z 13. novembra v parížskej Invalidovni to uviedol prezident François Hollande. Okrem prezidenta sa tryzny zúčastnilo približne 2 600 smútočných hostí, vrátane preživších a pozostalých obetí.

27.11.2015 12:03
Prezident Francois Hollande, Paríž Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande počas prejavu na pamiatku obetí útokov v Paríži.
debata (26)

„Sľubujem, že Francúzsko urobí všetko pre to, aby zničilo armádu fanatikov, ktorá je zodpovedná za tieto zločiny," uviedol Hollande na adresu radikálov z organizácie Islamský štát, ktorá sa k teroru prihlásila. Zopakoval tiež, že útoky v Paríži považuje za vyhlásenie vojny. Francúzsko sa však pre hrozbu terorizmu nebude meniť a zostane také, aké ho milovali tí, ktorí pri atentátoch zahynuli, dodal prezident. Francúzi podľa neho nepodľahnú „ani strachu, ani nenávisti".

Na začiatku tryzny pred príhovorom hlavy štátu zaznela Marseillaisa, štátna hymna, ktorá sa pre mnohých Francúzov v posledných dňoch stala symbolom odporu proti terorizmu, ale aj šansón belgického speváka Jacquesa Brela. Následne prečítali mená a vek všetkých 130 obetí.

Niektorí pozostalí sa však tryzny odmietli zúčastniť s tým, že vláda neprijala po januárových teroristických útokoch dostatočné opatrenia, aby ďalším atentátom zabránila.

Francúzsky prezident Francois Hollande na...
Francúzska vlajka visí pred kaviarňou Ville...
+18Pohľad na nádvorie počas spomienky na obete...

Okrem Hollanda, členov vlády a parlamentu sa tryzny zúčastnili aj bývalý prezident Nicolas Sarkozy, parížska starostka Anne Hidalgová, ale aj predsedníčka krajne pravicovej Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

Hollande už skôr Francúzov vyzval, aby si pri príležitosti dnešného pietneho aktu vyzdobili svoje obydlia štátnymi vlajkami. Záujem o trikolóry bol taký veľký, že ho výrobcovia a predajcovia neboli schopní uspokojiť. Mnoho ľudí si tak francúzske vlajky vytlačili aspoň na papier. Na sociálnej sieti Twitter sa pod hashtag #FiersdelaFrance či #hommagenational objavili aj nápaditejšie spôsoby, ako sa vyrovnať s nedostatkom trikolór, napríklad pomocou modrej, bielej a červenej košele.

Teroristické útoky z 13. novembra si vyžiadali okrem 130 obetí na životoch aj viac ako 350 zranených. Teroristi zaútočili v okolí štadióna Stade de France na predmestí Saint-Denis, kde priateľské futbalové stretnutie s Nemeckom sledoval aj prezident Hollande, na reštaurácie, kaviarne a na koncertnú sieň Bataclan, v ktorej zahynulo 89 ľudí.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Paríži #tryzna