Hlavný veliteľ síl NATO: Rusko nechce konflikt

Teraz musia pracovať diplomati. Po zostrelení ruskej stíhačky Tureckom to pre lotyšskú agentúru LETA uviedol hlavný veliteľ síl NATO a amerických síl v Európe generál Philip Breedlove. Rozhovor s ním vznikol v rámci projektu Defence Matters, na ktorom sa podieľa aj Pravda.

27.11.2015 16:30
Philip Breedlove, NATO Foto: ,
Hlavný veliteľ síl NATO a amerických síl v Európe generál Philip Breedlove.
debata (184)

„Rusko nechce konflikt s Tureckom a NATO. A aliancia a Ankara určite nechcú konflikt s Moskvou,“ povedal Breedlove. Podľa neho berie NATO  nedotknuteľnosť vzdušného priestoru všetkých členov organizácie veľmi vážne. Je to jasné aj z toho, ako ho aliancia chráni v Pobaltí.

Breedlove pripomenul, že všetky členské štáty majú aj vlastný varovný systém. „Existuje viacero fór, na ktorých je možné s Ruskom diskutovať o vzdušných a námorných incidentoch. Naposledy k tomu došlo v Neapole,“ uviedol generál. Breedlove však tvrdí, že niektoré veci sú pre NATO neprijateľné, napríklad, keď ruské stroje lietajú s vypnutými transpordérmi, teda nevysielajú identifikačný signál. „NATO bude pracovať na tom, aby sme vyriešili tento problém,“ povedal Breedlove.

odkaz
Defense Matters, NATO

Projekt Defence Matters vznikol v spolupráci s európskymi médiami OnAlert (Grécko), Foreign Policy (Rumunsko), LETA News Agency (Lotyšsko)

Hlavný veliteľ európskych aliančných síl zdôraznil, že je potrebné zmierniť panujúce napätie. „Diplomati by mali pracovať na tom, čo je pre Moskvu a Ankaru dôležité,“ uviedol Breedlove. Podľa neho je však potrebné sústrediť sa tiež na to, aby si NATO plnilo svoje záväzky. „Týka sa to aj ochrany vzdušného priestoru. NATO chce zmierniť napätie. Je vhodný čas, aby sme o tom diskutovali,“ tvrdí generál. Breedlove ešte raz dodal, že neverí, že by Rusko chcelo konflikt s NATO alebo s Tureckom a aliancia a Ankara si určite neželajú konflikt s Moskvou.

Podľa generála však ani súčasné udalosti týkajúce sa Turecka nepovedú k tomu, že by NATO odvrátilo svoju pozornosť od Pobaltia ani od ďalších výziev. „NATO ako veľká aliancia je schopné sledovať ich všetky, aj čo sa týka nekončiaceho sa boja proti terorizmu. Ďalej pokračuje rotácia amerických jednotiek v Pobaltí a je viac krajín, ktoré zvažujú vyslanie jednotiek do regiónu. Je dôležité, aby ruský prezident Vladimir Putin vnímal prítomnosť viacerých štátov v Pobaltí,“ vyhlásil Breedlove.

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Defence Matters