Belgický denník tvrdí, že Abdeslam je na ceste do Sýrie

Medzinárodne hľadaný Salah Abdeslam - predpokladaný spolupáchateľ atentátov, ktoré sa odohrali 13. novembra v Paríži - by mohol byť už na ceste do Sýrie, napísal belgický denník Het Laatste Nieuws.

27.11.2015 14:22
debata (1)

Podľa informácií, ktoré má denník k dispozícii, sa Abdeslam po útokoch v Paríži skrýval u známych v bruselskej štvrti Schaerbeek. Polícii to počas výsluchov prezradil Ali Oulkadi, ktorý je zadržaný pre podozrenie zo spoluúčasti na parížskych útokoch.

Denník síce pripúšťa, že Abdeslam, momentálne najhľadanejší muž v Európe, by mohol byť ešte stále na kontinente, ale považuje to za málo pravdepodobné.

Pripomína, že Abdeslam by nebol prvým prenasledovaným islamistom, ktorý by hľadal útočisko v Sýrii – urobil tak aj predpokladaný strojca útokov v Paríži Abdehamid Abaaoud. Ten sa v Sýrii skryl po odhalení príprav januárových atentátov v belgickom Verviers. Počas cesty do Sýrie bol 15. novembra v tureckej Antalyi zadržaný aj Abdeslamov dobrý priateľ Ahmed Dahmani.

Podľa vyšetrovateľov na Abdeslamovo meno bolo v Belgicku prenajaté auto, ktoré bolo použité pri útokoch v Paríži, ako aj hotelová izba na parížskom predmestí, kde komando strávilo noc pred akciou. Stopy po Abdeslamovi sa strácajú v noci na 14. novembra, keď poňho prišli priatelia z Bruselu a previezli ho na neznáme miesto, zrejme v okolí belgickej metropoly.

Tlačová agentúra Belga, ktorá sa odvoláva na federálnu prokuratúru, informovala, že belgické orgány zadržali vo štvrtok ďalších dvoch ľudí v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra. Jeden zo zadržaných je podozrivý, druhá osoba je potenciálny svedok, napísala Belga. V Belgicku zadržali v súvislosti s parížskymi útokmi už päť iných podozrivých.

Okrem toho sa vo štvrtok v belgických mestách Verviers a Auvelais uskutočnili ďalšie policajné razie, ktorých cieľom bolo vypátrať dielňu, kde sa vyrábali výbušniny použité pri atentátoch v Paríži.

Podľa viacerých zdrojov si jeden z priestorov, kde sa uskutočnila policajná razia, v polovici októbra prenajali Abdeslamovi priatelia. Majiteľa sa vtedy pýtali, či sú pivnice suché, lebo tam údajne chceli skladovať počítačový materiál.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Salah Abdeslam