Erdogan vyslovil ľútosť nad zostrelením ruského lietadla

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyslovil v sobotu ľútosť nad zostrelením ruského vojenského lietadla tureckými vzdušnými silami, ku ktorému došlo v utorok v sýrsko-tureckom pohraničí. Informovala o tom agentúra AP.

28.11.2015 14:34
Turecko, Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (301)

„Všetci si želáme, aby sa to nestalo, ale stalo sa. Dúfam, že niečo také sa už nikdy nebude opakovať,“ povedal dnes Erdogan na stretnutí so svojimi priaznivcami, pričom podotkol, že obe strany by k tomuto incidentu mali zaujať pozitívnejší postoj.

Erdogan zároveň opätovne vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na stretnutie, ktoré by sa mohlo uskutočniť na budúci týždeň v Paríži, kde sa v pondelok začína globálny klimatický summit.

Najnovšie napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom spôsobil incident z utorka, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom. Ruské ministerstvo obrany prerušilo vo štvrtok akúkoľvek vojenskú spoluprácu s Tureckom, k čomu patrí aj zrušenie horúcej linky zriadenej na výmenu informácií o ruských leteckých útokoch v Sýrii.

Moskva pohrozila Ankare aj ekonomickými sankciami a uviedla, že od tureckej strany očakáva prijateľné vysvetlenie dôvodov zostrelenia svojho stíhacieho bombardéra.

301 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #zostrelenie lietadla