Na hranici s Gréckom došlo k stretom utečencov s macedónskou políciou

Až 40 zranených si podľa serveru BBC News vyžiadali sobotňajšie strety migrantov s macedónskou poriadkovou políciou na hranici Macedónska a Grécka.

29.11.2015 09:52
Grécko, Macedónsko, hranica Foto: ,
Migrant hádže slzný plyn do macedónskych policajtov pri stretoch na grécko-macedónskej hranici.
debata (50)
Vysídlenci sú rozhorčení tým, že Macedónsko začalo v sobotu na spomínanej hranici stavbu plotu, ktorý má migrantom zabrániť v nekontrolovanej ceste po jeho území.

Pri Macedónsko-gréckej hranici sa začali hromadiť vysídlenci po tom, čo krajina pred desiatimi dňami rozhodla, že ďalej bude púšťať iba ľudí utekajúcich z Afganistanu, Iraku či Sýrie. Príslušníci ďalších národov proti tomuto obmedzeniu protestujú.

V sobotu sa s policajtmi stretlo asi 250 migrantov, ktorí hádzali kamene. Macedónska polícia pravdepodobne pri zásahu nakrátko vstúpila na grécke územie a použila omračujúce granáty.

Macedónske ministerstvo vnútra oznámilo, že zranenia utrpelo 18 policajtov, z ktorých dvoch museli hospitalizovať. Asi 20 migrantov ošetrili s poraneniami hlavy a dýchacími ťažkosťami, oznámili humanitárne organizácie.

Len za tento mesiac prešlo podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu Macedónskom 105 000 migrantov, ktorí predtým dorazili do Grécka. Väčšina z nich mieri ďalej do Nemecka a Škandinávie.

Macedónsko opakuje, že neuzatvára hranicu úplne. Vládny hovorca vyhlásil, že plot slúži na to, aby smeroval ľudí k oficiálnym hraničným priechodom. Tie sú však otvorené len Sýrčanom, Iračanom a Afgancom. Podľa BBC je ale na Macedónsko-gréckej hranici tiež množstvo migrantov z Maroka, Alžírska, Iránu či Pakistanu. Tí sa vo štvrtok pokúsili preniknúť cez hranicu násilím, niektorí si údajne na protest tiež zašili pery.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Macedónsko