Únia a Turecko sa dohodli na spoločnom riešení migračnej krízy

Turecko pomôže Európe s riešením prisťahovaleckej krízy výmenou za finančnú podporu, uvoľnenie víz a obnovenie rozhovorov o o úniovom členstve.

29.11.2015 16:28 , aktualizované: 22:03
Merkelová, Davutoglu Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom počas summitu EÚ-Turecko v Bruseli.
debata (168)
Dohodli sa na tom na summite v Bruseli najvyšší predstavitelia Európskej únie s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom. V decembri EÚ navrhne, ako by bolo možné legálne presídliť sýrskych utečencov z Turecka do EÚ. Účasť úniových štátov na tomto pláne má byť dobrovoľná.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po rokovaní vyhlásil, že s nápadom na plán presídlenia prišlo Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová o téme pred začiatkom summitu rokovala so svojimi partnermi z niektorých významných krajín EÚ. Novinárom povedala, že komisia svoje návrhy predstaví do budúceho riadneho summitu únie, teda 17. decembra. V nemeckej tlači pritom v súvislosti s návrhom zaznelo číslo 400 000 ľudí (nie 40-tisíc ako sme uviedli), ktorí sú teraz v utečeneckých táboroch v Turecku.

Podľa Junckera zatiaľ záujem zúčastniť sa na novom projekte dalo najavo osem štátov.

EÚ poskytne Ankare tri miliardy eur na zlepšenie situácie tamojších sýrskych utečencov, otvorené budú ďalšie kapitoly prístupových rozhovorov a zjednoduší sa vízový režim.

„Nečakáme od nikoho, že bude strážiť naše hranice namiesto nás. To má a musí byť prácou nás Európanov,“ povedal predseda úniových summitov Donald Tusk. Očakáva včak zásadnú „zmenu pravidiel hry“ pri zmenšovaní migračného prúdu z Turecka smerom do Európy.

„Nie je to konečná skupina. Budú aj ďalšie krajiny, ktoré sa zrejme budú chcieť podieľať,“ povedala novinárom nemecká kancelárka. Podľa dostupných informácií o svojom návrhu hovorila s partnermi z krajín, ktoré už teraz prijímajú najvyššie počty utečencov, teda Rakúskom, Švédskom, Fínskom, ale tiež s Belgickom, Luxemburskom, Holandskom a Gréckom.

Diplomati však dávali v kuloárnych rozhovoroch najavo, že medzi krajinami únie nepanuje pre vec príliš veľké nadšenie.

Na podobnom pláne, avšak v podstatne nižších hodnotách, sa krajiny EÚ zhodli už tento rok pred prázdninami. Vtedy sa dohoda týkala celkovo 20 000 osôb z táborov v Turecku, Jordánsku a Libanone.

Slovenský premiér Robert Fico prichádza na... Foto: Reuters, YVES HERMAN
Fico Slovenský premiér Robert Fico prichádza na summit členských krajín EÚ a Turecka v Bruseli.

Vrcholné stretnutie európskych lídrov s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom sa konalo v „citlivom“ okamihu zhoršenia vzťahov medzi Tureckom a Ruskom, po zostrelení ruského vojenského lietadla na turecko-sýrskych hraniciach.

Turecko doteraz vynaložilo najmenej sedem miliárd eur na potreby utečencov nachádzajúcich sa v táboroch na jeho území.

Po vyše štyroch rokoch občianskej vojny v Sýrii, ktorá pripravila o život už vyše 250 000 ľudí, túto krajinu opustilo takmer 12 miliónov ľudí.

Tlak EÚ na Turecko súvisiaci s migráciou je oveľa dôraznejší po tom, ako spravodajské služby odhalili, že niektorí samovražední atentátnici z Paríža sa mohli do Európy dostať zamiešaní medzi migrantov.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #summit EÚ - Turecko