Džihádisti unikli pozornosti bezpečnosti

Boli podozriví, že sa prikláňajú k islamským radikálom, ale napriek tomu sa im podarilo spáchať ohavné zločiny. Bezpečnostné zložky vedeli o mužoch, ktorí pred dvoma týždňami vykonali masaker v Paríži.

30.11.2015 07:52
debata (3)

Prečo nesedeli za mrežami? Dôvodom je súhrn okolností. Nespozorovaný návrat do Európy. Možné podcenenie rizika vedúce k slabšiemu sledovaniu. Nedostatočná výmena informácií. Nulová šanca odsúdiť niekoho, o kom sa vie, že sympatizuje s džihádistami, ale nevyvíja nijakú protizákonnú činnosť.

Dvaja bratia

Brahim Abdeslam s belgickým pasom – prvý príklad, keď iba podozrenie nestačí, aby sa niekto dostal do väzenia. Turci ho zatkli v januári tohto roku, keď sa pokúsil prekročiť hranice do Sýrie. Vyhostili ho do Belgicka, pričom tamojšie úrady upozornili na jeho radikalizáciu.

„Po návrate pri výsluchu poprel styky s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS), prepustili ho na slobodu,“ napísali noviny La Tribune.

Abdeslam sa nakoniec radikalizoval do najextrémnejšej podoby. Odpálil sa ako samovražedný atentátnik pred barom v Paríži.

Jeho brat Salah Abdeslam bol tiež v dejisku hrôzy, ale neútočil. Možno si to rozmyslel, možno ako spoluorganizátor mal úlohu vraždiť neskôr inde. Po atentátoch ho dvaja kamaráti previezli do Belgicka.

Francúzska polícia mu kontrolovala doklady na ceste, ale keďže ešte nebol na zozname hľadaných, pustila ho. Belgicko ho malo v hľadáčiku, lenže neinformovalo o tom bezpečnostné zložky vo Francúzsku.

Salah Abdeslam je stále na úteku. Informácia, že sa zrejme skryl v Bruseli, vyvolala obrovské obavy. Belgické hlavné mesto žilo niekoľko dní v stave najvyššieho stupňa teroristickej hrozby. Predpokladá sa, že asi už zmizol z Bruselu.

Návraty zo Sýrie

Ismael Omar Mostefai sa odpálil v parížskom divadle Bataclan, kde koncertovala americká kapela. Sála sa stala najkrvavejším dejiskom koordinovaného útoku; zahynulo v nej viac ako 80 ľudí. Mostefai, francúzsky rodák alžírskeho pôvodu, mal manželku a jedno dieťa.

„Jeho žena nepracovala, on nemal stálu prácu, striedal zamestnania,“ napísal denník Guardian. V roku 2010 ho bezpečnostné zložky zaradili na zoznam radikalizovaných osôb. Neskôr preverovali, či bol v Sýrii. Je to možné, lebo Turci tvrdia, že naňho upozornili Francúzov, čo by napovedalo, že sa snažil alebo sa pripojil načas k IS.

Sami Amimour bol ďalší moslim, ktorý sa narodil vo Francúzsku. „Bývalý taxikár a šofér autobusu sa radikalizoval v mešite, ktorá sa nachádzala blízko jeho bydliska,“ poznamenali La Tribune s tým, že polícia sa o neho zaujímala v októbri 2012, keď ho preverovala, či chce odísť do Jemenu, zjavne k džihádistom.

Na základe súdneho príkazu sa Amimour odvtedy musel raz do týždňa hlásiť na polícii. V septembri 2013 si však zbalil veci a odišiel do Sýrie. Vydali naňho medzinárodný zatykač, lenže už bol v radoch IS. Otec sa za ním vybral, aby ho presvedčil, nech odíde od džihádistov. Nepochodil. Keď sa jeho syn vrátil, zapojil sa do atentátov ako samovražedný útočník v Bataclane.

Cez schengenské hranice sa dostal napriek medzinárodnému zatykaču. „Ako je možné, že sa to podarí niekomu, komu zrušili platnosť pasu?“ cituje týždenník Le Nouvel Observateur Jeana-Christopha Lagarda, starostu Drancy, mesta, odkiaľ Amimour pochádzal.

Nevyužité šance zastaviť parížskych atentátnikov

  • Séria premrhaných príležitostí stopnúť podozrivých mužov, ktorí spáchali teroristické útoky v Paríži, vedie k otázkam, či sú bezpečnostné zložky v Európe schopné ochrániť tento svetadiel pred budúcimi hrozbami.
  • Brahim Abdeslam. Turci ho zadržali pre podozrenie, že sa chce pridať k islamistom v Sýrii. Deportovali ho do Belgicka. Po výsluchu ho prepustili. Odpáli sa na Boulevard Voltaire.
  • Salah Abdeslam. Šesť týždňov pred útokmi ešte s bratom Brahimom viedol bar v Molenbeeku, bruselskej štvrti spájanej s predchádzajúci sprisahaniami. Po masakre zmizol z Paríža, polícia po ňom pátra.
  • Ismael Omar Mostefai. Francúzsko ho označilo za možnú hrozbu v roku 2010. Turecko dva razy v minulom roku pred ním bezvýsledne varovalo Francúzov. Vyhodil sa do vzduchu v divadle Bataclan.
  • Samy Amimour. Vyšetrovaný pre podozrenie z terorizmu v roku 2012. O rok sa prestal povinne hlásiť na polícii. Do Sýrie sa dostal ešte pred vydaním zatykača. Bombový útočník v Bataclane.
  • Abdelhamid Abaaoud. Belgičan marockého pôvodu spájaný s predchádzajúcimi atentátmi. Ušiel do Sýrie v januári 2015, polícia netušila, že sa potom vrátil. Zistila to až po masakre v Paríži. Strojcu útokov zabili pri razii v Saint-Denis 18. novembra.
  • Bilal Hadfi. Francúz, ktorý žil v Belgicku. Sledovali ho, ale unikol polícii a do Európy sa vrátil vo februári 2015 po návšteve Sýrie. Odpálil sa pred Stade de France.
  • Ahmad Almohammad. Meno v sýrskom pase samovražedného atentátnika nájdenom pri Stade de France. Odtlačky prstov sa zhodovali s odobratými jednému utečencovi, ktorý v októbri prišiel do Grécka. Zistenie vyvolalo obavy, že viacero džihádistov mohlo zneužiť migračnú trasu na presun do Európy.

Zdroj: Reuters

Nepozorovane prešiel cez Schengen aj Abdelhamid Abaaoud. Strojca atentátov v Paríži bol v Sýrii od januára tohto roku. (Protiteroristické komando ho zabilo v štvrti Saint-Denis niekoľko dní po útokoch.) „Ak sa Abaaoud mohol pohybovať zo Sýrie až do Francúzska, tak sú to zlyhania v európskom systéme,“ upozornil podľa stanice France Info francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Aj Bilal Hadfi, ktorý sa odpálil pred futbalovým štadiónom, prežil niekoľko mesiacov na sýrskom území. Francúz moslimského pôvodu, ktorý žil v Belgicku, sa vrátil domov vo februári tohto roku. V marci vykonala polícia domovú prehliadku v rodinnom byte (býval s rodičmi, mal len 20 rokov, bol najmladší z atentátnikov).

Vyšetrovatelia zjavne nenašli nič, aby vzniesli obvinenie. Mnohé stopy teroristov vedú do Belgicka. Vyplýva z toho, že tamojšie bezpečnostné zložky nefungujú na jednotku.

„Jednoducho im chýbajú rovnaké prostriedky, aké má britská alebo francúzska tajná služba,“ povedal agentúre Reuters bývalý šéf francúzskeho protiteroristického útvaru Louis Caprioli.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #džihádisti #teror v Paríži