Pápež František v mešite: Kresťania a moslimovia sú bratia

Pápež František v pondelok v Stredoafrickej republike navštívil hlavnú mešitu v metropole Bangui. Moslimská svätyňa Koudoukou pritom leží vo štvrti, ktorá je z bezpečnostného hľadiska považovaná za rizikovú, uviedla agentúra AFP.

30.11.2015 13:09
POPE-AFRICA/ Foto: ,
Pápež František (vpravo) sedí vedľa imáma Tidiani Moussu Naibiho, v mešite Koudoukou v metropole Stredoafrickej republiky Bangui.
debata (53)

Pápež v mešite vyhlásil, že „kresťania a moslimovia sú bratia“. Na nenásilie medzi oboma komunitami vyzval potom aj na omši, ktorou ukončil návštevu krajiny.

Podľa komentárov pápež návštevou mešity urobil ďalší krok vo svojej snahe o zmierenie v krajine, kde po prevrate v roku 2013 zúri občianska vojna medzi väčšinovými kresťanmi a menšinovými moslimami.

Pápež František otvára bránu svätostánku v Bangui. Foto: Reuters, OSSERVATORE ROMANO
pápež, Stredoafrická republika Pápež František otvára bránu svätostánku v Bangui.

František v mešite pozdravil päť miestnych imámov, ktorí ho odprevadili k pódiu, kde prebehol krátky obrad. Podľa očitých svedkov nebolo medzi prítomnými cítiť žiadne napätie.

Pápež vyzval podľa AFP obyvateľov, aby nespájali náboženstvo s konfliktom, v ktorom náboženstvo slúži ako zámienka súkromným záujmom. Je presvedčený, že konflikt v Stredoafrickej republike je politický, hoci medzi sebou bojujú milície oboch náboženstiev.

V Bangui, kde František skončil svoju prvú cestu po Afrike, zaisťovali bezpečnosť hlavy katolíckej cirkvi tisícky príslušníkov nielen miestnej polície, ale aj mierových síl OSN a francúzskej armády. Pápež bol v krajine vítaný s nadšením a komentáre označujú jeho návštevu za veľký úspech.

František, niekdajší argentínsky kardinál Jorge Bergoglio, pred odletom do Európy ešte slúžil omšu na zaplnenom štadióne v Bangui s kapacitou pre 30 000 ľudí. Pozdĺž cesty na štadión ho nadšene zdravili tisíce osôb. Ako na omši v miestnej katedrále pri nedeľňajšom začiatku návštevy vyzval aj tentoraz obyvateľov, aby sa bránili strachu jeden z druhého a aby prekonali vojensko-politickú a morálnu krízu.

Pápež František otvára bránu svätostánku v Bangui. Foto: Reuters, OSSERVATORE ROMANO
pápež, Stredoafrická republika Pápež František otvára bránu svätostánku v Bangui.

Tesne pred pápežovým príchodom na štadión sa pred športovým areálom podľa AFP odohralo niečo pre miestne pomery veľmi nezvyklé. Prišli sem dve menšie dodávky plné moslimov, ktorí mali na tričkách portrét Františka a šli na jeho omšu. Spravidla sa pritom do tejto časti mesta žiadny moslim neodvažuje ísť. Katolícki veriaci moslimov podľa AFP vítali potleskom a zvolaním, že „nenávisť sa skončila“.

Pápež sa rozhodol absolvovať celý plánovaný program v Stredoafrickej republike, hoci mu francúzske tajné služby odporučili, aby do bývalej kolónie Francúzska vôbec nešiel. Bezpečnostní experti zdôrazňovali, že situácia v Bangui je veľmi nepokojná, zvlášť pred nadchádzajúcimi voľbami. Nedoporučovali najmä návštevu niekoľkých rizikových miest, ku ktorým patrí aj štvrť s mešitou Koudoukou.

Do Bangui prišli za pápežom obyvatelia nielen rôznych častí Stredoafrickej republiky, ale aj Konga a Kamerunu. V rámci svojej africkej cesty, ktorú zavŕšil návštevu všetkých kontinentov, František pred Stredoafrickou republikou zavítal do Kene a Ugandy.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #moslimovia #Stredoafrická republika #pápaž františek