Izrael: Súd uznal za vinných tínedžerov z vraždy Palestínčana

Izraelský súd uznal v pondelok dvoch tínedžerov za vinných z brutálnej vraždy mladého palestínskeho Araba z Jeruzalema, ktorého uniesli, zbili a zaživa upálili. Výšku trestu by mali sudcovia oznámiť ešte v pondelok, informoval spravodajský portál Ynetnews.

30.11.2015 16:27
debata

Tretieho, hlavného podozrivého – 31-ročného Josefa Chajima ben Davida – sudcovská porota tiež uznala za vinného, ale súčasne skonštatovala, že vzhľadom na jeho psychický stav nie je možné ho obviniť a treba počkať na psychiatrický posudok.

Jeho advokát Ašer Ochajon uviedol, že jeho klient nie je z psychologického hľadiska schopný predstúpiť pred súd. Pojednávanie s ním sa uskutoční 14. januára 2016.

Otec zavraždeného Palestínčana Husajn abú Chudajr odmietol verdikt izraelského súdu a rozhovore pre izraelský armádny rozhlas ho označil za frašku. Uviedol, že ho neuspokojí ani doživotný trest pre vinníkov. Vyhlásil, že sa obráti na medzinárodný súdny tribunál v Haagu, ak sa mu bude zdať, že súd vyniesol príliš nízky trest.

Po uznaní páchateľov za vinných Husajn abú Chudajr kritizoval súd za pomalé konanie, keď „pol druha roka trvalo, kým súd dospel v prípade k záveru.“ Upozornil aj na „náhodu“, že psychická nespôsobilosť tretieho z páchateľov sa prejavila akurát tesne pred plánovaným vynesením rozsudku. V súvislosti s tým vyslovil obavu, že súd ho zbaví obvinenia.

„Všetko je márne. Obávam sa, že povstanú ďalší ben Davidovia, ak ich súd nezastaví. Chcem, aby ich domy boli zrovnané so zemou,“ uviedol Chudajr v súvislosti s praxou využívanou izraelskými bezpečnostnými zložkami, keď búraním domov na palestínskych územiach trestá rodiny Palestínčanov, ktorí sa dopustili zločinov na Izraelčanoch.

Dvaja z troch útočníkov boli v čase únosu a vraždy, ktorá sa odohrala vlani, maloletí. Svoj brutálny útok na 16-ročného Muhammada abú Chudajra, ktorého uniesli spred mešity, označili za pomstu za smrť troch mladých Izraelčanov zabitých príslušníkmi radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

Mladého Palestínčana zabili len deň po tom, čo pochovali troch unesených izraelských tínedžerov – študentov židovského seminára, ktorých našli po dvojtýždňovom pátraní mŕtvych v Predjordánsku. Tieto tragické udalosti opäť viedli k potýčkam medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami, ktoré sa vystupňovali do raketového ostreľovania juhu Izraela hnutím Hamas.

Izrael odpovedal bombardovaním a pozemnou inváziou do pásma Gazy s cieľom zastaviť ostreľovanie a zničiť podzemné tunely militantov. Na palestínskej strane zahynulo počas 50 dní trvajúcej vojny vyše 2 000 ľudí, na izraelskej viac ako 70 osôb, najmä vojakov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #vražda #Palestínčan