Na Kryme aj v Kyjeve vládne tma

Už týždeň čelia obyvatelia polostrova Krym čiastočnej nadvláde tmy, spôsobenej diverziou ukrajinských radikálov z Pravého sektora a extrémistov z radov krymských Tatárov, ktorí vyhodili štyri stožiare vysokého napätia do vzduchu. Napriek úsiliu krymských úradov a federálnej pomoci z Moskvy bolo aj v pondelok cítiť nedostatok dodávok.

01.12.2015 07:04
krym, ukrajina, rusko, výpadok elektriny, deti,... Foto:
Počas výpadku dodávok elektrickej energie z Ukrajiny sa deti krymských Tatárov v dedinke neďaleko Sevastopoľa hrajú pri sviečkach.
debata (257)

Situáciu ako-tak zlepšili mobilné generátory dodané Ruskom. Podľa niektorých zdrojov od 1. decembra pre nedostatok elektriny dočasne zrušili zimnú rekreačnú sezónu. Rušiť sa majú aj tradičné novoročné a vianočné oslavy.

„Mobilné generátory zabezpečujú iba polovicu z potrebného výkonu. Je to dané veľkou spotrebou siete,“ povedal Alexandr Čuprijan z ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti, citovaný doneckým portálom Novorosinform. V tejto súvislosti ale agentúra RIA Novosti potvrdila, že v súčasnosti už niet jediného obývaného miesta na Kryme, ktoré by bolo úplne bez elektriny.

„Dodávky nie sú síce plynulé. Určuje ich presný harmonogram dodávok a zásoby paliva máme na 25 dní,“ informoval v pondelok Čuprijan. Spomínaná skutočnosť prinútila krymské úrady poslať do 6. decembra pracovníkov „nestrategických“ podnikov na nútenú dovolenku.

Podľa krymského lídra Sergeja Aksijonova je pritom až „90 percent Krymčanov na svojich pracovných miestach“. V súvislosti so stále existujúcimi problémami skoro dvojmiliónového polostrova pripomenul, že „ide o situáciu, ktorá v vznikla (diverzia s takými následkami – pozn. red.) prvýkrát vo svete a nik nemal recept, ako sa jej vyhnúť a vyriešiť ju“.

Aksijonov tak zároveň reagoval na reportáž jednej z ruských ústredných televízií, podľa ktorej vedenie polostrova nedokázalo dodnes situáciu riešiť a opak sa stal až vďaka pomocnej ruke ruských federálnych úradov.

„Je to úplná lož. Na neštandardnú situáciu sme sa pripravovali. Všetky prípravné kroky sme koordinovali s federálnymi úradmi. Ibaže situáciu, ktorá napokon nastala, nemohli predvídať ani federálne, ale ani miestne orgány výkonnej moci,“ dodal krymský líder v pondelok pre portál FlashCrimea.

Krymský blackout narobil podľa očakávania poriadnu "tmu“ aj v Kyjeve. V niektorých hlavách politikov sa napokon síce rozsvietilo, ale v iných vládne rovnaká tma ako na časti polostrova Krym. Medzi tých prvých patrí aj ukrajinský politológ Vadim Karasjov.

„Ukrajina musí upustiť o ideologickej konfrontácie kvôli pragmatickým cieľom,“ povedal Karasjov v rozhovore pre rozhlas Echo Moskvy. Aj ukrajinský šéf kabinetu Arsenij Jaceňuk a jeho minister energetiky a uhoľného priemyslu Vladimir Demčišin volajú odrazu po obnovení dodávok elektriny na Krym. Obaja majú ale na to iné dôvody ako rozsvietiť školy, nemocnice a byty na Kryme.

Diverzia radikálov totiž spôsobila reakciu vzbúrenej časti Donbasu i samotného Ruska. Na Ukrajinu totiž prestali premávať vlaky s uhlím potrebným pre ukrajinské tepelné elektrárne. Podľa Kyjeva jeho zásoby sú maximálne na mesiac.

Oveľa horšia pre Kyjev je ale skutočnosť, že Rusko aj Donbas reagovali na blokádu Krymu aj zastavením dodávok antracitu, vysokokvalitného uhlia potrebného napríklad pre ukrajinské oceliarne, ktorý Ukrajina nemá.

„S Ruskom máme dohody. Zastavenie dodávok energie na Krym tak ohrozuje celú ukrajinskú energetickú sústavu. Máme totiž paralelné energetické systémy a veľa elektrární ostalo bez uhlia,“ upozornil v pondelok pre portál Inforesist aj ukrajinský politológ Kosť Bondarenko.

V niektorých ukrajinských hlavách je ale stále poriadna tma. "Ukrajinci sa musia zmieriť s energetickým hladom počas začínajúcej sa zimy. Rusko aj Krym musia vypiť čašu horkosti do dna ako následok ich agresie proti našej krajine. Ukrajinské rezervy sú oveľa väčšie, ako ich má Krym.

Čoskoro udrú vianočné mrazy a dokonca aj na Kryme bude tuho. Budú sa tam asi zohrievať vďaka plagátom s vyobrazením Putina, ktoré sú rozvešané po celom polostrove," vypustil zlostnú slinu ukrajinský politológ Viktor Ukolov, ktorý je za pokračovanie blokády Krymu. Polostrova, na ktorom stále žijú aj Ukrajinci.

V súčasnosti energetický výkon na Kryme dosiahol 400 megawattov, pričom ešte 24. novembra to bolo 300. Polostrov ale potrebuje 850 megawattov. Pred diverziou ukrajinských radikálov v Chersonskej oblasti dostával Krym 80 percent potrebnej elektrickej energie z Ukrajiny.

Náhradný zdroj, tzv. energetický most z ruského Krasnojarského kraja, má začať fungovať od 20. decembra. Dovtedy sa obyvatelia Krymu ale musia zmieriť s presným dodržiavaním vypínania a zapájania dodávok elektriny.

© Autorské práva vyhradené

257 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Krym