Asad: Dôležitým momentom vojny v Sýrii bola ruská intervencia

Sýrsky prezident Bašar Asad zopakoval, že nevyhnutným predpokladom politického riešenia v krajine je porážka povstaleckých skupín, ktoré sa usilujú o jeho pád. A zdôraznil, že je to v rukách samotných Sýrčanov.

01.12.2015 10:55 , aktualizované: 22:07
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (121)

Sýrsky prezident Bašár Asad poskytol exkluzívny rozhovor Českej televízií.

Kvôli vojne sa v Sýrii ocitlo takmer 11 miliónov ľudí bez domova, čo je zhruba polovica sýrskej populácie. Väčšina z nich zostáva v Sýrii, ďalší sa presunuli do okolitých krajín a časť z nich mieri do Európy. V Sýrii tiež pôsobí rad teroristických organizácií, vrátane organizácie Islamský štát a Al-Kajdá.

V posledných mesiacoch preto rastú v Európe obavy z príchodu sýrskych utečencov; má sa ich teda kontinent báť, alebo im pomáhať? „Čo sa týka Sýrčanov, je to zmes. Väčšina sú dobrí Sýrčania, vlastenci, správni ľudia. Ale samozrejme medzi nimi máte infiltrovaných teroristov, to je pravda. A koľko, to je ťažké povedať,“ uviedol sýrsky prezident.

Najdôležitejším momentom posledného vývoja občianskej vojny v Sýrii bola ruská intervencia, uviedol Asad.

„Krv v Sýrii prelievajú teroristi a úlohou vlady je zachrániť životy tým, že zničí teroristov. Našou úlohou je zachrániť život. Keď pri tom tečie krv, je to na obranu našej vlasti. Nasadzujete armádu, aby ste chránili svoju vlasť,“ povedal hneď na úvod rozhovoru Asad.

To, že v krajine počas vojny zomrelo už viac ako 250 000 tisíc ľudí je podľa neho výsledkom toho, že v krajine pôsobí množstvo „teroristov podporovaných regionálnymi mocnosťami a Západom“. Za zásadné Bašár Asad považuje zapojenie Ruska do bombardovania radikálov v Sýrii, Moskva letecké údery začala tento rok 30. septembra. „Rusi berú boj proti terorizmu veľmi vážne a existuje spolupráca medzi nimi a sýrskou armádou,“ uviedol sýrsky vodca, ktorý vlani vo voľbách získal už tretí sedemročný mandát. Sýrska opozícia a ich spojenci ale hlasovanie označili za frašku.

Zatiaľ čo Moskva so sýrskym režimom spolupracuje, Spojené štáty, ktoré sú v čele spojencov podnikajúcich už viac ako rok nálety v Sýrii, nie. Podľa Asada ich úsilie neprináša výsledky. „Od začiatku tej koalície sa IS rozrástol a počet jeho regrútov z celého sveta sa zvýšil, zatiaľ čo počnúc účasťou Rusov v tom istom takzvanom boji proti terorizmu sú IS, An-Nusrat a ďalšie teroristické skupiny na ústupe. Taká je skutočnosť, fakty vypovedajú jasne,“ vyhlásil Asad. "Nemôžete zničiť terorizmus zo vzduchu, to je takmer nemožné. Ako dlho sa o to Američania snažia v Afganistane? Dlhšie ako 12 alebo 13 rokov. Dosiahli niečo? Nič. Takže potrebujete spoluprácu zvnútra tej krajiny, akúkoľvek silu. A hlavnou silou v Sýrii je sýrska armáda a samozrejme vláda, "dodal.

Kedy bude v jeho krajine mier? Podľa Asada vtedy, až krajiny ako Francúzsko, Veľká Británia, Saudská Arábia, Katar a niektoré ďalšie štáty prestanú podporovať teroristov, za ktoré režim v Damasku považuje všetky protivládne ozbrojené skupiny. „Za niekoľko mesiacov, keď s tým prestanú. Ak nie, my aj tak nakoniec zvíťazíme. Ale kedy to bude, na to je ťažké odpovedať,“ vyhlásil prezident. Je vraj ale optimistický. „Inak by sme nebojovali,“ dodal.

Sýrsky prezident sa tiež zmienil, že si vie predstaviť podpis dohody o sýrskom prímerí v Prahe. O tejto možnosti hovoril už v septembri český prezident Miloš Zeman. Vyhlásil vtedy, že sýrska vláda a predstavitelia opozície, ktorí vyjednávajú o prímerí, majú záujem podpísať záverečnú deklaráciu v Prahe a začali tomu už vraj hovoriť pražská deklarácia.

Na otázku ČT, či by sa dohoda mohla podpísať nie vo Viedni a Ženeve, kde sa konajú rozhovory, ale práve v Prahe, Asad odpovedal: „Samozrejme, keď sa spýtate Sýrčanov, povedia vám, že nechcú mierovú konferenciu vo Francúzsku, pretože Francúzsko podporuje terorizmus a vojnu, nie mier. Keď sa zmieňujete o Prahe, to by bolo všeobecne prijaté kvôli vyváženému postoju vašej krajiny.“

Sýrsky prezident tiež ocenil, že ČR ponechala v Damasku ako jedna z mála krajín otvorenú ambasádu, ktorá teraz zastupuje aj záujmy iných štátov, napríklad USA. Počas krízy podľa Asada väčšina európskych krajín prijala západnú propagandu ohľadom toho, čo sa v Sýrii deje. Praha si ale vo vzťahu s Damaskom zachovala rovnováhu. „To neznamená, že podporujete sýrsku vládu alebo sýrskeho prezidenta. Znamená to, že hráte úlohu, ktorú by každá vláda mala hrať. Udržiavať vzťahy aj s protivníkmi,“ uviedol Asad s tým, že v postupe českých predstaviteľov je niečo štátnické, čo je pre Damask veľmi dôležité.

Pokiaľ ide o nedávné zostrelenie ruského lietadla Turkami, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa neho „stratil nervy len preto, že ruská intervencia zmenila pomer síl“. „Zlyhanie Erdogana v Sýrii, zlyhanie jeho teroristických skupín znamená koniec jeho politickej kariéry. Chcel urobiť čokoľvek, aby prekazil akýkoľvek úspech – preto urobil, čo urobil. Ale nemyslím, že to zmení pomer síl. Vojna proti terorizmu pokračuje,“ dodal.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Miloš Zeman #Česká televízia #Bašár al-Asad