Časť letiska v Sofii kvôli podozrivému nálezu uzavreli

Bulharská polícia v utorok popoludní uzavrela kvôli bombovému poplachu prvý terminál letiska v Sofii. Išlo však o falošný alarm, ktorý bol vyhlásený kvôli podozrivej batožine v dodávke stojacej na parkovisku pred terminálom.

01.12.2015 14:27 , aktualizované: 18:50
Bulharsko, bombový poplach Foto: ,
Špecialisti časť cestovných batožín v dodávke odpálili kontrolovanou explóziou.
debata

Protiteroristická jednotka vozidlo aj batožinu preverila, ale žiadnu výbušninu nenašla, informovala agentúra Fokus.

Špecialisti časť cestovných batožín odpálili kontrolovanou explóziou, ktorá potvrdila, že v nich žiadna nálož nebola. Potom jednotka skontrolovala celú dodávku aj so zvyšnou batožinou a ani tam nič nebezpečné neobjavila, čím akciapo niekoľkých hodinách skončila, uviedol Fokus.

Hovorkyňa letiska predtým oznámila, že polícia našla výbušninu, ktorú sa snaží zneškodniť. Táto informácia sa ale neskôr ukázala ako mylná.

Na podozrivé vozidlo upozornil policajný pes, ktorý zachytil pachovú stopu výbušniny. Polícia so psami prechádza okolo zaparkovaných áut pravidelne.

„Vieme, na koho je dodávka registrovaná, kto tí ľudia sú a akej národnosti. Zatiaľ ale nebudeme zverejňovať žiadne podrobnosti,“ uviedla polícia. Tá do akcie nasadila robotické vozidlo pre manipuláciu s nebezpečnými predmetmi.

V médiách sa objavili špekulácie, že dodávka má belgické registračné značky. Zo zverejnených snímok, ktorých kvalita nie je vysoká, to ale nie je jasne viditeľné.

Oficiálne je známe to, že vozidlo na letisku odstavili krátko po polnoci. Majiteľ, ktorý s ním prišiel a ktorý nebol bulharským občanom, odletel skorým ranným spojom. Ďalšie informácie úrady neoznámili.

Kvôli zásahu polície a evakuácii naberajú lety zo Sofie oneskorenie.

Bulharsko má v pamäti teroristický útok na letisku v Burgase z roku 2012, keď pri výbuchu bomby v autobuse zahynulo päť Izraelčanov, ich bulharský vodič a tiež samovražedný atentátnik. Podľa Bulharov za útokom vtedy stálo libanonské radikálne hnutie Hizballáh.

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Bulharsko #výbušnina