NATO pozvalo Čiernu Horu na rokovania o vstupe do aliancie

Ministri zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie jednomyseľne vyzvali Čiernu Horu na rokovania o vstupe do tejto organizácie. Balkánska krajina by sa tak mala stať 29. členom aliancie. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga však Čiernu Horu čaká ešte veľa práce nielen v obrannej oblasti, ale aj pri realizácii politických reforiem.

02.12.2015 09:29 , aktualizované: 14:00
NATO, Stoltenberg, Milica pejanovic-Durisic. Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg víta ministersku obrany Čiernej hory Milicu Pejanović-Djurišić a ministra zahraničných vecí Igora Lukšića na summite NATO v Bruseli.
debata (78)

„Členstvo v NATO integruje Čiernu Horu do euroatlantického spoločenstva a posilňuje bezpečnosť na západnom Balkáne,“ povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii po ministerskom rozhodnutí. Pozvánka do NATO je podľa neho dôkazom, že aliančná politika „otvorených dverí“ je úspešná a pokračuje.

Minister zahraničia Čiernej hory Igor Lukšić označil tento deň za „historický míľnik“ pre svoju krajinu, ktorá je nezávislým štátom od roku 2006. „Je to uznanie tvrdej práce posledných deviatich rokov,“ vyhlásil. Upozornil však, že pozvánka nie je koncom, ale len začiatkom novej fázy procesu. „Sme si vedomí svojich záväzkov,“ povedal s tým, že v jeho krajine budú pokračovať zmeny smerom k väčšej vláde práva, lepšiemu boju s korupciou a organizovaným zločinom.

Vláda sa tiež podľa neho bude snažiť získať pre členstvo v aliancii čo najväčšiu podporu verejnosti. V Čiernej Hore samotnej totiž nemá vstup jednoznačnú podporu.

Po začatí rozhovorov zvyčajne nejakú dobu trvá, než sa pozvaná krajina členom skutočne stane. Stoltenberg pred novinármi pripomenul, že teraz budú dohodnuté praktické detaily prístupových rozhovorov. Tie sa podľa neho začnú veľmi rýchlo a skončia sa niekedy začiatkom budúceho roka.

Ďalšou dôležitou fázou je potom parlamentný ratifikačný proces vo všetkých súčasných členských krajinách Severoatlantickej aliancie. „To bude nejaký čas trvať a neviem povedať, ako dlho,“ poznamenal generálny tajomník NATO. Pripomenul, že v roku 2009 tento proces zabral približne rok.

Budúci rok v júli by tak Čierna Hora mohla byť na summit NATO vo Varšave prizvaná ako pozorovateľská krajina, myslí si český veľvyslanec pri aliancii Jiří Šedivý. „Plné členstvo by mohla dosiahnuť v horizonte jedného alebo dvoch rokov,“ povedal novinárom.

Ak sa tak stane, pôjde o prvé rozšírenie aliancie od roku 2009, keď do organizácie vstúpili Albánska a Chorvátska.

Stoltenberg poznamenal, že aj Bosna a Hercegovina, Gruzínsko a Macedónsko pokračujú smerom k členstvu a mali by ďalej postupovať v reformách. „Dnešné rozhodnutie ukazuje, že tvrdá reformná práca sa vypláca,“ odkázal trojici krajín generálny tajomník aliancie.

Kremeľ pohrozil NATO

Rusko malo voči vstupu Čiernej Hory do aliancie výhrady. Zástupcovia NATO však opakovane zdôrazňujú, že rozhodnutie o vstupe je výlučne vecou príslušnej krajiny a spojencov v NATO a nikto tretí nemá právo veta.

Kremeľ teraz hrozí odvetnými opatreniami. „Moskva vždy a na najrôznejších úrovniach upozorňovala, že pokračujúce rozširovanie NATO a približovanie infraštruktúry NATO na východ prirodzene nemôže neviesť k odvetným opatreniam z východu, teda od Ruska, so zámerom zaistiť bezpečnosť a rovnosť záujmov,“ povedal hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. O konkrétnych odvetných opatreniach je však ešte skoro hovoriť, dodal.

„Čierna Hora si musí uvedomiť, že kvôli vstupu do NATO už nebudú možné mnohé programy s Ruskom, vrátane vojenskej spolupráce,“ varoval predseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Ozerov.

Jeho zástupca vo výbore upozornil, že konkrétne opatrenia už chystá generálny štáb. Opatrenia majú slúžiť na „zadržiavanie aliancie“, ktorej rozširovanie Rusko vníma ako „neprirodzený, nezákonný krok proti mierovej spolupráci“, zdôraznil senátor Jevgenij Serebrennikov.

Internetový denník Gazeta.ru upozornil na rozpoltenosť čiernohorskej verejnosti ohľadom vstupu do aliancie, pričom Moskva vyjadrila podporu protialiančným demonštráciám miestnych nacionalistov z radov etnických Srbov. Obáva sa totiž, aby príklad Čiernej Hory neovplyvnil aj Srbsko, dôležitého ruského spojenca na Balkáne.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Čierna Hora