Turecko spravilo záťah na utečencov

Ankara predviedla, že dohodu s Bruselom berie vážne. Len niekoľko hodín po tom, čo sa Turecko v nedeľu výmenou za prísľub troch miliárd eur a uvoľnenie vízovej povinnosti zaviazalo prispieť k zmierneniu migračného prúdu do Európy, uskutočnilo na egejskom pobreží dosiaľ najmasívnejšiu honbu na utečencov. Dvestopäťdesiat tureckých žandárov zadržalo vyše tisíc tristo migrantov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a Iránu, ktorí sa chystali preplaviť sa do Grécka.

02.12.2015 10:00
Turecko, utečenci, Foto: ,
Turecká polícia odvádza utečencov do autobusov, aby zabránila ich vyplávaniu ku gréckym ostrovom.
debata (12)

Bezpečnostné zložky lapali utečencov v olivových hájoch lemujúcich pobrežie pri meste Ayvacik, kde sa pokúšali ukryť. Ayvacik v západotureckej provincii Canakkale je hlavným tranzitným miestom pri plavbe na grécky ostrov Lesbos. Práve tade podľa štatistík OSN prevádzači tento rok dopravili na Lesbos už 425-tisíc osôb. Ďalších vyše 300-tisíc ľudí sa z Turecka doplavilo na iné grécke ostrovy. Riskantnú plavbu cez Egejské more od začiatku roka zaplatilo životmi viac ako tritisíc migrantov.

Pri záťahu žandári zadržali štyroch prevádzačov a zhabali štyri lode. Objavili aj telo utečenca, ktoré more vyplavilo na breh.

Zadržaných migrantov žandári nahnali do autobusov a odviezli do malého preplneného záchytného strediska pre cudzincov čakajúcich na deportáciu, oznámila agentúra Dogan. Správu o zavretí utečencov do detenčného centra označila organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International za „alarmujúcu, ale nie nečakanú“ a za „škvrnu na svedomí Európskej únie“.

„Už od septembra sme boli svedkami, ako turecké orgány zadržiavali v detenčných centrách desiatky utečencov, často v úplnej izolácii, a násilne ich vracali do susednej Sýrie a Iraku. Je to protiprávny postup,“ vyhlásil Andrew Gardner, predstaviteľ Amnesty International. V Turecku našli útočisko vyše dva milióny sýrskych utečencov, viac ako v ktorejkoľvek inej krajine. Absolútna väčšina z nich nemá právo legálne sa zamestnať. Organizácia Human Rights Watch (HRW) tiež odhaduje, že viac ako 400-tisíc sýrskych detí v Turecku nemá možnosť navštevovať školy.

Mnohí migranti Turecko vnímajú ako odrazový mostík do Európy. Prevádzačom platia neraz až 1 500 eur za miesto v preplnenom, vratkom člne, ktorý ich má dopraviť na jeden z gréckych ostrovov.

Benjamin Ward, zástupca riaditeľa HRW pre Európu a strednú Áziu, kritizuje dohodu Bruselu s Ankarou za to, že môže premeniť Turecko na „skládku ľudí, usilujúcich sa dostať do EÚ“. „Turecko, ktoré má zlé renomé v oblasti ľudských práv, nie je bezpečné miesto pre žiadateľov o azyl,“ vyhlásil Ward. „Obávam sa, že Ankara sa bude dopúšťať porušovania ľudských práv v snahe zabrániť žiadateľom o azyl v ceste ďalej do Európy, a bude im brániť v prístupe k ochrane,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #migračná kríza