V Paríži zatkli osobu podozrivú z napomáhania útokov

Francúzska polícia v rámci vyšetrovania atentátov z 13. novembra v Paríži zadržala ďalšiu osobu. Ide o partnerku mladíka, ktorého zatkli v utorok pre podozrenie z napomáhania útočníkom, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

02.12.2015 10:53
debata (2)

Protiteroristická jednotka najprv v utorok zatkla na južnom predmestí metropoly Malakoff 25-ročného muža. Úrady ho podozrievajú, že sprostredkoval ubytovanie Abdelhamidovi Abaaoudovi, ktorý útoky zrejme naplánoval a ktorého polícia pri jednej razii po atentátoch zastrelila.

Niekoľko hodín po tom polícia v utorok na severnom predmestí metropoly Saint-Denis zadržala a začala vypočúvať aj jeho partnerku. Mená ani ďalšie upresnenie okolo nových podozrivých bezpečnostné zdroje neuviedli.

Podľa agentúry AFP je zatknutým mladíkom Mohamed S., ktorého polícia doteraz poznala len ako priekupníka drog. Teraz je podozrivý z toho, že pomohol džihádistovi Abaaoudovi a jednému z jeho komplicov získať ubytovanie od Jawada Bendaouda. Tento šéf malého gangu v Saint-Denis je zatiaľ jedinou osobou, na ktorú bola vo Francúzsku v súvislosti s 13. novembrom uvalená vyšetrovacia väzba. Bendaoud sa bráni tvrdením, že nevedel, že ubytovaní sú teroristi.

Hlavným hľadaným je stále Francúz Salah Abdeslam, ktorý sa podľa vyšetrovateľov priamo podieľal na novembrových atentátoch skupiny asi desiatich islamistov. Väčšina z nich zahynula pri samovražedných útokoch či potýčkach s políciou.

Podľa niektorých zdrojov už možno Abdeslam utiekol na Blízky východ, podľa polície sa možno ukrýva v Belgicku, kde často býval. Belgicko už zatklo a formálne obvinilo šesť osôb, ktoré čelia obvineniu z napomáhania Abdeslamovi pri jeho ceste do Paríža a neskoršom úteku. Ďalej hľadá 30-ročného Belgičana marockého pôvodu Mohameda Abriniho, ktorý vraj Abdeslamovi tiež pomáhal.

Útoky džihádistov z 13. decembra si vyžiadali 130 mŕtvych a na 350 zranených. K atentátom sa prihlásila organizácia Islamský štát. Vo Francúzsku vyhlásili výnimočný stav do konca februára a polícia preveruje všetky stopy vedúce k radikálnym moslimom v krajine. Zatkla a vypočula už niekoľko osôb, väčšinu však prepustila. Paríž v reakcii na útoky zosilnil letecké údery proti pozíciám IS v Sýrii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #útoky v Paríži