Okamžitej akcie je schopná menej ako polovica nemeckých Tornád

Menej ako polovica nemeckých prieskumných lietadiel typu Tornado je schopná okamžitého nasadenia. Vyplýva to zo správy nemeckého ministerstva obrany, ktorá je na programe stredajšieho rokovania obranného výboru Spolkového snemu, uviedla agentúra DPA.

02.12.2015 14:27
debata (17)

Nemecká vláda schválila v utorok vojenskú operáciu proti radikálnemu hnutiu Islamský štát (IS) v Sýrii a tiež v Iraku. Nasadí 1 200 vojakov, tankovacie lietadlo, vojenskú fregatu a prieskumné lietadlá Tornado. Operáciu musí ešte schváliť parlament.

Podľa správy ministerstva obrany o stave hlavných zbraňových systémov je z celkom 93 prieskumných lietadiel vo vlastníctve Bundeswehru 66 strojov v prevádzke, z čoho je len 29 schopných okamžitého nasadenia do akcie. Ešte vlani obdobná správa uvádzala, že na prípadné nasadenie je pripravených 38 strojov.

Hlavným dôvodom neschopnosti nasadiť okamžite do akcie viac než polovicu prevádzkovaných prieskumných lietadiel typu Tornado je podľa správy „nedostupnosť rôznych náhradných dielov“.

Správa o stave letky sa do obranného výboru nemeckého parlamentu dostala krátko pred hlasovaním o operácii proti IS, ktoré by sa mohlo uskutočniť už tento piatok. Problémy s prevádzkou lietadiel by však misiu ohroziť nemali, na pomoc koalícii bombardujúcej pozície islamistov v Sýrii a Iraku chce totiž Berlín vyslať nanajvýš šesť strojov.

„Na nasadenie máme tridsiatku Tornád, potrebujeme ich ale len šesť. Znamená to, že ich máme k dispozícii dostatok,“ povedala v televízii ARD ministerka obrany Ursula von der Leyen. Podobne sa vyjadril aj poslanec a armádny expert vládnej sociálnej demokracie Rainer Arnold. „Nebude žiadny problém vyčleniť na misiu šesť strojov,“ povedal.

Nemecké lietadlá by mali štartovať z tureckej vojenskej základne Incirlik. Mandát misie je zatiaľ obmedzený na dvanásť mesiacov.

Správa o nedostatkoch zbraňových systémov nemeckej armády vyvolala ostrú debatu už minulý rok. Podľa generálneho inšpektora Volkera Wiekera, ktorý zostavil aj aktuálnu správu, sa toho na situácii príliš veľa nezmenilo. „Stav vzdušných systémov z výzbroje Bundeswehru ostáva neuspokojivý,“ konštatoval.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #lietadlo #Tornádo #IS