Nemecko bude vracať veľkú časť afganských utečencov

V Nemecku môžu zostať tí afganskí utečenci, ktorí by kvôli spolupráci so Západom boli vo vlasti v ohrození života. Utečencov, ktorí hľadajú len lepšie životné podmienky, bude Berlín vracať. Na tlačovej konferencii po rokovaní s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním to v stredu v Berlíne povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

02.12.2015 14:50
Merkelová, Nemecko Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (14)

Podľa nej Afganistan svojich občanov potrebuje kvôli obnove krajiny. „Ľuďom, ktorí pracovali pre zahraničné vojenské jednotky, napríklad pre nemeckú armádu, a ktorí sú kvôli tejto práci v akútnom ohrození života, je našou humanitárna povinnosťou pomôcť im,“ povedala Merkelová.

„Ak sa ale nejaký utečenec vydal na cestu, pretože si vysníval lepší život, nie je to dôvod na to, aby dostal azyl. V takýchto prípadoch budeme musieť tých ľudí vracať do Afganistanu,“ uviedla.

Podľa kancelárky nie je v záujme Nemecka ani Afganistanu, aby mladí ľudia z ázijskej krajiny utekali do Európy. „Potrebujeme, aby mladí ľudia mali šancu na budúcnosť vo svojej krajine. Pre mladú generáciu sme tam stavali školy a Afganistan by o túto generáciu nemal prísť,“ povedala Merkelová.

Podľa Ghaního je potrebné vytvoriť realistický obraz Nemecka a potlačiť obrazy, ktoré vytvárajú prevádzači v snahe získať zákazníkov. „Musíme zabezpečiť, že ľudia budú mať potrebné informácie a nebudú mať pocit, že v Nemecku sú ulice dláždené zlatom,“ povedal Ghaní.

Afganský prezident tiež uviedol, že pokusy o útek do Európy často vedú k zbedačeniu celej rodiny, pretože prevádzači žiadajú za jedného človeka 20 000 až 25 000 dolárov. Na každého Afganca, ktorý sa do EÚ dostane, potom podľa Ghaního pripadajú štyria, ktorí na ceste zahynú.

Podľa Merkelovej by v Afganistane mali vzniknúť bezpečné zóny, kam by sa ľudia mohli uchýliť v prípade, ak by v blízkosti ich domovov vypukli boje. „Je potrebné zabezpečiť, aby aj v týchto bezpečných oblastiach mali ľudia perspektívu k životu,“ povedala kancelárka s tým, že práve na vybudovanie takýchto miest by mohla v nasledujúcich rokoch smerovať nemecká rozvojová pomoc.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #azyl #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza