Španielsko zrušilo rezolúciu Katalánska o nezávislosti

Španielsky ústavný súd oznámil, že jednohlasne zrušil rezolúciu katalánskeho parlamentu z 9. novembra, ktorá sa usilovala o vyhlásenie referenda o nezávislosti tohto autonómneho regiónu. Podľa katalánskej verzie španielskeho denníka El País tak súd urobil v jednom zo svojich najrýchlejších rozhodnutí v histórii. Rezolúciou sa ústavný súd zaoberal od 11. novembra na žiadosť španielskeho premiéra Mariana Rajoya.

02.12.2015 16:51
Španielsko, Katalánsko, Foto: ,
Podporovatelia nezávislosti Katalánska počas demonštrácie v Barcelone.
debata (9)

Podpredsedníčka katalánskej vlády Neus Muntéová sa už skôr nechala počuť, že Katalánsko bude v procese vedúcom k nezávislosti pokračovať napriek rozhodnutiu súdu. Výzvu na ignorovanie ústavného súdu podľa španielskych médií obsahuje aj samotná rezolúcia katalánskeho parlamentu.

Separatistické strany, ktoré majú v katalánskom parlamente väčšinu, chcú v roku 2017 usporiadať referendum o vyhlásení samostatnosti. Madrid to však odmieta. Španielska ústava vyhlásenie nezávislosti niektorého z regiónov zakazuje.

Ústavný súd už vlani zakázal referendum o nezávislosti, ktoré sa malo konať 9. novembra. Nakoniec katalánska vláda usporiadala iba nezáväzné hlasovanie, v ktorom sa pre nezávislosť na Španielsku vyslovilo asi 80 percent hlasujúcich. Účasť však predstavovala len zhruba 40 percent.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko