EÚ predĺži ekonomické sankcie voči Rusku o pol roka

Európska únia dosiahla v zásade dohodu o predĺžení ekonomických sankcií, ktoré uvalila na Rusko, o ďalších šesť mesiacov, a to pre zastavenie pokroku vo veci prímeria na východnej Ukrajine. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo to v stredu povedal novinárom v Bruseli po rokovaní s rezortnými kolegami z členských krajín NATO.

02.12.2015 19:15
debata (83)

„Sme jednotní,“ citovala ho agentúra DPA. „Je všeobecný konsenzus, že o šesť mesiacov,“ dodal. Diplomati následne pod podmienkou anonymity potvrdili dosiahnutie dohody o predĺžení sankcií. Súčasné sankcie EÚ sa skončia 31. januára.

Zatiaľ nie je jasné, kedy padne oficiálne rozhodnutie o predĺžení sankcií. Ministri zahraničných vecí EÚ sa najbližšie stretnú 14. decembra.

Ekonomické sankcie voči Rusku boli prvýkrát zavedené v júli 2014 v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského Krymu. Opatrenie obmedzuje ruský dovoz do EÚ a prístup ruských bánk na kapitálové trhy v únii a vážne narušilo vzťahy medzi Bruselom a Moskvou.

Ide o najkontrover­znejšie opatrenie, ktoré malo ovplyvniť ruský kurz na Ukrajine, pretože ekonomicky postihlo nielen Rusko, ale aj členské krajiny EÚ.

Európska únia spojila sankcie s dohodou o prímerí na východnej Ukrajine, ktorá mala byť uplatnená do konca roka. Jej ustanovenia sa však naďalej porušujú. Sankcie na Rusko uvalili aj USA.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #protiruské sankcie