Tusk: Utečenecké kvóty nemajú v EÚ väčšinovú podporu

Utečenecké kvóty nemajú medzi krajinami Európskej únie väčšinovú podporu. Povedal to v stredu predseda Európskej rady Donald Tusk v rozhovore so šiestimi európskymi periodikami.

02.12.2015 20:05 , aktualizované: 20:19
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk.
debata (14)

Migranti by podľa neho mali byť kvôli previerkam možných teroristických hrozieb držaní až 18 mesiacov, čo je v súlade s európskym právom. Tusk zároveň vyjadril odstup voči politike otvorených dverí, ktorú voči utečencom uplatňuje nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Pokiaľ ide o presídľovanie osôb či ďalšiu fázu prerozdeľovania utečencov, v Európe nezískate väčšinovú podporu. A nielen kvôli východnej a strednej časti Európy, ale kvôli mnohm ďalším krajinám,“ povedal v rozhovore podľa britského denníka The Guardian bývalý poľský premiér. Politika otvorených dverí voči prisťahovalcom, ktorú uplatňuje kancelárka Merkelová, je podľa Tuska „nebezpečná“.

Liberálny politík, ktorý bol v premiérskom kresle veľkým spojencom Merkelovej a podľa diplomatov mu kancelárka výrazne pomohla k jeho súčasnej pozícii, sa týmito slovami zreteľne postavil proti politike Berlína, ktorá v otázke povinných kvót naráža na odpor zvlášť krajín vo východnej časti EÚ vrátane Slovenska.

Tusk zdôraznil, že utečeneckú otázku treba ráznejšie ako predtým riešiť aj kvôli bezpečnosti, ktorou sa Európa zaoberá po nedávnych parížskych útokoch. "Prosím, nepodceňujte úlohu bezpečnosti.

Pokiaľ chcete preveriť migrantov a utečencov, potrebujete viac času ako minútu na odobratie odtlačkov. V medzinárodnom aj európskom práve máme lehotu 18 mesiacov ako dobu možnú k zadržaniu kvôli potrebným kontrolám. Môžete a mali by ste zadržať migrantov do doby, než bude hotová previerka, "povedal Tusk.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #utečenci #migračná kríza #povinné kvóty