Strelec z Kalifornie si priviedol manželku zo Saudskej Arábie

Američan Syed Rizwan Farook, ktorý spolu s Tashfeen Malikovou zastrelili v stredu v kalifornskom San Bernardine 14 ľudí, navštívil tento rok Saudskú Arábiu, odkiaľ si priviedol manželku. Vyhlásil to Farookov kolega Patrick Baccara, napísala agentúra AP. Útočníci pri streľbe zranili ďalších 17 ľudí, z toho viacerých ťažko. Útočníkov zastrelila polícia.

02.12.2015 21:29 , aktualizované: 03.12.2015 16:14
Kalifornia, San Bernardino, streľba Foto:
Záchranári v San Bernardine pri jednej z obetí streľby na zábere z videozáznamu.
debata (89)

Či bola onou ženou zo Saudskej Arábie Maliková, zatiaľ nie je jasné. O národnosti Malikovej sa polícia nezmienila, známe je len to, že podľa rodiny boli Farook a Maliková manželia.

Baccarat tiež vyhlásil, že u Farooka nepozoroval žiadne známky neobvyklého správania, pred niekoľkými mesiacmi si len nechal narásť bradu. Ďalší známi strelca označili za hlboko veriaceho moslima, ktorý však nikdy o náboženstve v práci nehovoril. Polícia uviedla, že útočník sa narodil a vyrastal v Spojených štátoch. Jeho rodina pochádza z Pakistanu. Ako odborník na životné prostredie bol zamestnancom mesta, pracoval na odbore zdravotnej starostlivosti.

Podľa jeho kolegov žil naozajstný americký sen, ako hygienik zarábal 70-tisíc dolárov ročne, čo je dosť na to, aby uživil svoju rodinu. „Som moslim, ktorý žije v USA, v Kalifornii,“ tak podľa DPA Farook popísal sám seba na sevreri iMilap.com. Uviedol tiež, že rád cestuje, číta náboženské knihy a občas si zájde na jedlo do reštaurácie.

Americké médiá informujú, že Farookovi sa tento rok v máji narodilo dieťa. Podľa portálu thebump.com, kde môžu rodičia zdieľať informácie o svojich deťoch, je matkou Malíková. Príbuzní vypovedali, že Farook u nich dieťa zanechal v stredu ráno.

Krátko po streľbe usporiadal tlačovú konferenciu Výbor americko-islamských vzťahov (CAIR), ktorý Farookov čin odsúdil. Uviedol tiež, že nie je možné určiť konkrétnu mešitu, ktorú pár navštevoval.

Útočili na vianočnom večierku

Streľba si vyžiadala najmenej 14 obetí, ďalších 17 ľudí utrpelo zranenia. Niektorí z nich sú v kritickom stave. „Nemám potuchy, prečo to urobil, som v šoku,“ uviedol Farookov švagor Farhad Khan. Naposledy s ním vraj hovoril asi pred týždňom.

Streľba sa odohrala v stredu dopoludnia miestneho času (20:00 SEČ) V budove, v ktorej sídli úrad sociálnych služieb. Ľudia, ktorí tu pracujú, majú na starosti pomoc postihnutým. V budove sa v okamihu streľby mohlo nachádzať až 600 osôb. Ako popísali niektorí svedkovia v budove sa práve konal vianočný večierok. Objavili sa špekulácie, že Syed Farook bol na oslave tiež. Došlo tam vraj k bližšie neurčené hádke a on budovu opustil.

Podľa slov polície vtrhli do budovy najmenej dvaja ozbrojení útočníci a začali strieľať. Následne z miesta činu ušli v tmavom aute typu SUV. Policajti automobil vďaka tipom verejnosti objavili. Keď ho začali prenasledovať, auto začalo zrýchľovať. Riadila ho žena, muž z neho strieľal a podľa niektorých informácií tiež hádzal takzvané rúrkové bomby.

Pri prestrelke policajti oboch páchateľov zabili, jeden policajt utrpel zranenia, ktoré však nie sú životu nebezpečné, uviedol policajný veliteľ Burguan. Obaja podozriví boli ťažko ozbrojení, mali pri sebe dve samonabíjacie útočné pušky AR-15 a dve pištole. Jedna zo zbraní bola vraj držaná legálne.

Polícia po streľbe zadržala aj tretiu osobu, ktorá utekala od vozidla, ale zatiaľ nie je jasné, či sa na streľbe podieľala. Motív útoku stále nie je známy. Je možné, že išlo o teroristickú akciu, uviedla FBI.

Policajná operácia aj naďalej prebieha v dome v meste Redlands neďaleko San Bernardina. V byte operuje špeciálny robot na zneškodňovanie výbušnín. Údajne ide o dom jedného z podozrivých.

O situácii v San Bernardine ihneď informovali aj amerického prezidenta Barack Obamu. V prvej reakcii pre televíziu CBS uviedol, že Spojené štáty budú bezpečnejšie, ak budú zavedené prísnejšie zákony týkajúce sa držania zbraní. „Zatiaľ nevieme, aké boli motívy strelcov, vieme však, že existujú určité kroky, ktoré môžeme urobiť, aby boli Američania vo väčšom bezpečí,“ uviedol Obama. „Nikdy by sme si nemali myslieť, že toto je niečo, čo sa deje bežne, pretože v iných krajinách sa to tak často nestáva,“ dodal.

Výber prípadov streľby na ľudí v USA za posledných 10 rokov

  • 16. apríla 2007 – Študent z Južnej Kórey Čo Sung-hu postrieľal vo Virgínskom polytechnickom inštitúte a na štátnej univerzite v Blacksburgu 32 ľudí. Potom spáchal samovraždu.
  • 10. marca 2009 – Michael Kenneth McLendon (28) vo svojom dome v Kinstone (štát Alabama) zabil svoju matku a zapálil dom. Potom odišiel do obce Samson, kde postrieľal niekoľko svojich príbuzných a ich susedku s dcérou. Nakoniec spáchal samovraždu. Celkom zabil desať ľudí.
  • 3. apríla 2009 – Naturalizovaný imigrant z Číny Jiverly Antares Wong postrieľal v stredisku pre imigrantov v Binghamtone (štát New York) 13 ľudí, potom spáchal samovraždu.
  • 5. novembra 2009 – Psychológ americkej armády major Nidal Malik Hasan postrieľal na vojenskej základni Fort Hood v Texase 13 ľudí a tri desiatky zranil.
  • 19. júla 2012 – Maskovaný strelec James Holmes pri premiére nového filmu o Batmanovi Temný rytier postrieľal v kine na predmestí Denveru v americkom štáte Colorado 12 ľudí. Tento rok v auguste bol Holmes odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Zároveň dostal tiež trest 3 200 rokov väzenia za všetky pokusy o zabitie ďalších ľudí a za držanie výbušnín.
  • 14. decembra 2012 – Adam Lanza (20) postrieľal na základnej škole v Newtowne 20 detí vo veku šesť až sedem rokov a šesť dospelých. Predtým zastrelil svoju matku v ich rodinnom dome, nakoniec spáchal samovraždu.
  • 16. septembra 2013 – V budove amerického vojenského námorníctva vo Washingtone postrieľal bývalý príslušník záloh vojenského námorníctva Aaron Alexis (34) 12 ľudí. Nakoniec ho zabila polícia.
  • 17. júna 2015 – Deväť ľudí zastrelil v historickom kostole černošskej evanjelickej komunity v Južnej Karolíne 21-ročný beloch.
  • 1. októbra 2015 – Pri streľbe na vyššej odbornej škole v americkom štáte Oregon zomrelo deväť ľudí.
  • 2. decembra 2015 – Pri streľbe v budove, kde sídli úrad sociálnych služieb, v kalifornskom San Bernardine, bolo zabitých najmenej 14 ľudí, ďalších 17 utrpelo zranenia.
89 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Kalifornia #streľba v usa