Briti bombardujú aj v Sýrii, schválil to parlament

Britský parlament v noci zo stredy na štvrtok podľa očakávania schválil rozšírenie náletov kráľovského letectva (RAF) proti radikálom z takzvaného Islamského štátu (IS) aj na územie Sýrie. Briti tak pozície IS bombardovali prvýkrát.

03.12.2015 00:33 , aktualizované: 10:14
debata (70)
Britské letectvo, ktoré podniká letecké útoky... Foto: SITA/AP
Britain Syria Britské letectvo, ktoré podniká letecké útoky voči islamistickým bojovníkom v Iraku, dostalo od parlamentu mandát útočiť aj v Sýrii.

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že lietadlá RAF vo štvrtok podnikli prvé nálety na pozície hnutia Islamský štát v Sýrii. Stalo sa tak krátko po tom, keď letecké údery v stredu večer odsúhlasil britský parlament. Britské lietadlá doteraz intervenovali proti radikálom v Iraku.

Štyri bojové lietadlá typu Tornado vzlietli z britskej základne Akrotiri na Cypre krátko po hlasovaní. Hovorca ministerstva obrany agentúre AP následne potvrdil, že vykonali nálety v Sýrii. Lietadlá sa potom vrátili v poriadku na základňu. Britské stíhacie bombardéry dnes skoro ráno úspešne zasiahli určené ciele v oblasti ropných polí vo východnej Sýrii, spresnil podľa agentúry Reuters minister obrany Michael Fallon.

Ropnú infraštruktúru v Sýrii majú od vlaňajška pod kontrolou oddiely IS a predaj ropy je považovaný za jeden z hlavných pilierov ekonomickej infraštruktúry tohto hnutia. OSN už vlani v novembri odhadovala, že IS má z predaja ropy až 1,6 milióna dolárov (takmer 41 miliónov Sk) denne.

Bombardovali tesne po hlasovaní

Doteraz sa Briti do spojeneckého bombardovania zapájali len v Iraku. Pre rozšírenie náletov hlasovalo 397 poslancov, proti bolo 223, informovala agentúra AP. Pre schválenie bola potrebná väčšina aspoň 174 hlasov.

Hlasovaniu v Dolnej snemovni predchádzala viac ako desaťhodinová rozprava. Britský premiér David Cameron v nej vládny návrh na rozšírenie boja proti radikálom obhajoval okrem iného argumentom, že „kult smrti“, ktorý IS predstavuje, ohrozuje aj Britániu. Tá vraj nesmie svoju „národnú bezpečnosť zveriť do rúk iných“, zdôraznil premiér a poukázal na USA a Francúzsko, ktoré už vzdušné útoky v Sýrii vykonávajú.

Vládu podporilo aj zhruba 60 opozičných poslancov, zatiaľ čo niekoľko vládnych konzervatívcov s náletmi v Sýrii nesúhlasí. Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn, sám odporca náletov, nechal poslancom svojej strany pre hlasovanie voľnú ruku.

„Myslím si, že Snemovňa urobila správne rozhodnutie, aby zabezpečila, že bude Británia v bezpečí,“ uviedol na twitteri britský premiér David Cameron. Výsledok hlasovania privítal tiež americký prezident Barack Obama a jeho francúzsky náprotivok François Hollande. Ten po atentátoch islamistov z 13. novembra v Paríži vyzval zahraničných partnerov na zosilnenie boja proti IS.

V roku 2013 britskí poslanci letecké údery v Sýrii odmietli. Teraz by tam mohli prvé nálety podniknúť zo svojej základne na Cypre počas niekoľkých dní, alebo dokonca hodín, uviedla BBC.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #Islamský štát