Francúzi chcú zmenou ústavy umožniť dlhší výnimočný stav

Francúzska vláda sa chystá navrhnúť zmenu ústavy, ktorá by predĺžila dĺžku prípadného výnimočného stavu v krajine z troch na šesť mesiacov. S odvolaním sa na vládne zdroje to uviedla agentúra AFP. Francúzsko vyhlásilo trojmesačný výnimočný stav s posilnenými právomocami bezpečnostných zložiek po nedávnych atentátoch v Paríži.

03.12.2015 12:03
debata (1)

Výnimočný stav umožňuje napríklad úradom zakázať pohyb ľudí alebo vozidiel a zaviesť ochranné či bezpečnostné zóny s obmedzeným, prípadne zakázaným pobytom osôb. Polícia smie vykonávať razie a domové prehliadky bez súdneho povolenia, nariaďovať domáce väzenie a kontrolovať osobné doklady aj tých ľudí, ktorí v danej chvíli nie sú z ničoho podozriví.

Bezpečnostné sily od zavedenia výnimočného stavu po atentátoch z 13. novembra už vykonali viac ako 2-tisíc razií a domácich prehliadok a nariadili domáce väzenie viac ako 300 ľuďom. Keď sa však objavili správy o údajných prehmatoch, začali sa niektorí poslanci podľa AFP domáhať, aby bol zavedený zvláštny orgán na kontrolu uplatňovania výnimočného stavu.

Francúzsky prezident François Hollande nedávno povedal, že zmena ústavy by mala predovšetkým umožniť, aby v prípade nutnosti mohol byť zavedený „krízový civilný režim“. Cieľom je podľa prezidenta konať proti „vojnovému terorizmu“.

Návrh ústavnej zmeny je vo Francúzsku prijatý v okamihu, keď ho schvália tri pätiny zákonodarcov na spoločnom zasadnutí poslancov a senátorov (takzvanom kongrese), alebo obyvatelia v referende. Vláda podľa AFP počíta s hlasovaním parlamentu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #ústava #výnimočný stav #útoky v Paríži