Do Švédska priplávali zrejme prví utečenci na člne

Švédsko zaznamenalo prvý prípad, keď sa migranti pokúsili vyhnúť obnoveným hraničným kontrolám a priplávali cez more na nafukovacom člne.

03.12.2015 13:57
debata (15)

O plavbe, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň a ktorá sa skončila v juhošvédskom Skillingu, teraz informujú švédske médiá. Na palube malého člna bolo päť ľudí, pozornosti úradov však neunikli.

„Keď som odplával, míňal som gumový čln, ktorý priplával do prístavu. Najskôr som si myslel, že sú to rybári, ktorí boli na love tresiek, to je ale v tomto ročnom období nezvyčajné,“ povedal televíznej stanici SVT miestny rybár Tommy Persson.

Úrady predpokladajú, že to bol ojedinelý prípad, pretože doteraz neboli zaznamenané žiadne podobné pokusy do Švédska priplávať. Niektorí však pochybujú, že na člne, ktorý vysídlenci použili, je možné Baltské more prekonať. Špekulujú preto, že čln vypustili na vodu z paluby nejakej väčšej lode.

Švédsko, ktoré doteraz zastávalo ústretovú prisťahovaleckú politiku, tento rok prijalo približne 145 000 žiadateľov o azyl. V posledných týždňoch však Štokholm hlási, že už nie je schopný sa o nových utečencov postarať. Začiatkom novembra krajina zaviedla hraničné kontroly a migrantov, ktorí nechcú vo Švédsku požiadať o azyl, vracia späť.

Premiér Stefan Löfven na konci novembra oznámil, že situácia je neudržateľná a že Švédsko je nútené sprísniť azylová pravidlá, aby príliv utečencov obmedzilo.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Švédsko