Tusk za postoj k utečeneckej kríze čelí v Nemecku kritike

Predseda Európskej rady Donald Tusk si za svoj stredajší komentár k utečeneckej kríze vyslúžil kritiku niektorých nemeckých politikov. Bývalý poľský premiér Tusk, ktorý sa doteraz vyjadroval zdržanlivejšie a vyzýval únijné krajiny k solidarite, v stredu vyhlásil, že kvóty na prerozdelenie žiadateľov o azyl nemajú v EÚ podporu a že je potrebné sprísniť doterajšiu politiku otvorených dverí.

03.12.2015 14:37
debata (53)

„To, že pán Tusk teraz zaujal tento postoj, je vzhľadom k jeho úlohe, ktorú zastáva, neslýchané. Má spájať a problémy riešiť, nie sa stavať na stranu odmietačov,“ povedal starosta nemeckého prístavného mesta Brémy a predseda Konferencie premiérov krajinských vlád (MKP) Carsten Sieling.

Nemecká europoslankyňa za Zelených Rebecca Harmsová chce, aby Tusk svoje postoje čo najrýchlejšie vysvetlil. Podľa nej predseda Európskej rady v otázke migračnej krízy len prispel k ďalšiemu rozštiepeniu členských štátov, a tiež sa vraj zdá, že koná podľa vnútropolitických záujmov Poľska.

Eurokomisár pre migráciu Dmitris Avramopulos za prístup k utečeneckej kríze ocenil Nemecko, ktoré je voči žiadateľom o azyl ústretové. Ostatné krajiny podľa Avramopulosa berú ohľad skôr na vnútropolitickej záujmy než na svoje európske záväzky. V rozhovore s listom Die Zeit vyhlásil, že je nutné prestať dávať moc populistom a extrémistom a treba zastaviť tých, ktorí hrajú na struny xenofóbie.

Tusk okrem iného zdôraznil, že utečeneckú otázku treba ráznejšie ako predtým riešiť kvôli bezpečnosti, ktorou sa Európa zaoberá po nedávnych parížskych útokoch. Spochybnil tiež údaje Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), podľa ktorej tvoria väčšinu ľudí prúdiacich v rámci migračnej vlny do Európy Sýrčania. Podľa Tuska je ich podiel asi tridsať percent, zvyšok sú vraj migranti bez práva na azyl, ktorí by mali byť vrátení späť.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #utečenci #povinné kvóty