Ruská a sýrska armáda nacvičujú útok na radikálov v Idlibe

Ruská a sýrska armáda sa v sýrskej provincii Latákíja pripravujú na spoločnú ofenzívu proti mestu Idlib. Cvičenie začalo podľa sýrskych bezpečnostných zdrojov pred štrnástimi dňami a má byť prípravou na útoky proti radikálom v Idlibe.

03.12.2015 15:01
debata (35)

Rusko bojuje v Sýrii od konca septembra. „V ďalšej fáze bude najdôležitejším cieľom rusko-sýrskych operácií Idlib,“ povedal zdroj agentúre AFP. Podľa neho je v tomto meste na severozápade Sýrie vôbec najviac bojovníkov povstaleckých skupín, ku ktorým patrí aj Islamský štát (IS). V Idlibe bojuje predovšetkým front An-Nusrat ktorá sa hlási k al-Káide.

Do bojov v Sýrii sa už zapojila aj Británia, ktorá vysiela svoje lietadlá zo základne na Cypre. Francúzsky novinár Nicolas Hénin, ktorý strávil v zajatí IS desať mesiacov, vyhlásil, že bombardovanie IS v Sýrii je pasca. Štáty by sa podľa neho mali zamerať na hľadanie politického riešenia. „Útočiť na IS je pasca. Víťazom tejto vojny nebudú tí, ktorí majú najnovšie a najmodernejšie zbrane, ale tí, ktorí budú mať na svojej strane Sýrčanov. Bombardovaním naháňame sýrsky národ do náručia IS,“ povedal Hénin na päťminútovej videonahrávke.

Najrýchlejším spôsobom ako zničiť IS je podľa neho vytvorenie bezletovej zóny nad tými oblasťami v Sýrii, ktoré kontrolujú radikáli. Majú to byť bezletové pásma pre všetkých. „Nebude tam lietať koalícia, Rusi ani režim, nikto. Takéto zaručenie bezpečnosti civilistom bude pre IS zničujúce a na to by sa mal svet zamerať,“ povedal bývalý rukojemník.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #radikáli #IS