IS vraj učí svojich ľudí v Líbyi pilotovať civilné lietadlá

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) sa učia v Líbyi pilotovať lietadlá. Podľa denníka Aš-Šark al-Avsat majú k dispozícii najmenej jeden simulátor, ktorý mohol byť odcudzený na niektorom líbyjskom letisku. "Je to moderný simulátor, ktorý zrejme pochádza zo zahraničia," povedal líbyjský armádny zdroj listu.

03.12.2015 15:36
debata (11)

Ľudia z IS sa vraj učia pilotovať civilné lietadlá v okolí severolibyjského mesta Syrta. Líbyjská armáda sa niekoľkokrát neúspešne pokúsila obsadiť základňu, na ktorej sa tento výcvik koná.

Aš-Šark al-Avsat píše, že simulátor o veľkosti malého automobilu umožňuje výučbu štartu a pristávania lietadla, má radarovú obrazovku a komunikačné zariadenia umožňujúce kontakt s riadiacou vežou. Islamský štát ho má k dispozícii od októbra.

Správa vyvoláva znepokojenie v súvislosti s teroristickými atentátmi spáchanými v USA v roku 2001. Sieť Al-Kájda pri nich vtedy použila ľudí, ktorí sa naučili ovládať civilné lietadlá a dve z nich nasmerovali na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku, ďalšie lietadlo potom bolo použité pri útoku na budovu Pentagonu a štvrté sa zrútilo v Pensylvánii.

Odhaduje sa, že IS má v Líbyi 2– až 3-tisíc ľudí, ktorí dostávajú pokyny z centier v Iraku a Sýrii. Odborníci OSN poverení sledovaním IS a skupín napojených na al-Kajdu v správe z tohto týždňa uvádzajú, že väčšina členov IS pôsobiacich v Líbyi je sústredená v Syrte, ale nedarí sa im prenikať ďalej, pretože pre to nemajú dostatočnú miestnu podporu. Napriek tomu považuje IS Líbyiu za najsľubnejší priestor pre rozšírenie svojho chalifátu, ktorý už skupina vyhlásila na časti územia Iraku a Sýrie.

V Líbyi je však IS vnímaný ako jedna z mnohých tamojších bojujúcich skupín a nedarí sa mu získať pre svoju činnosť miestnych spojencov, myslia si experti OSN.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #lietadlo #Islamský štát #pilotovanie #IS