Vučič varoval pred novými konfliktmi na Balkáne

Srbský premiér Aleksandar Vučič na úvod ministerského stretnutia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Belehrade varoval pred vypuknutím nových konfliktov na Balkáne a taktiež apeloval na členov tohto zoskupenia, aby vo vyššej miere spolupracovali pri riešení utečeneckej krízy.

03.12.2015 16:53
OBSE, Belehrad, Srbsko Foto: ,
Stretnutie ministrov zahraničných vecí štátov OBSE v Belehrade predstavuje zavŕšenie tohtoročného srbského predsedníctva v tejto organizácii.
debata (17)

Podľa Vučiča, ktorého slová parafrázuje agentúra APA, môžu i najmenšie konflikty na Balkáne vyvolať reťazovú reakciu. Upozornil, že veľké tragédie sa často začínajú na „malých miestach". „Balkán je sud s pušným prachom a stačí jediná iskra, aby uvrhol svet do plameňov," cituje Vučiča agentúra DPA.

Predseda srbskej vlády na úvod dvojdňovej ministerskej konferencie OBSE kritizoval stavanie plotov na hraniciach medzi balkánskymi štátmi, ktoré sa počas tohto roka ocitli na hlavnej trase migrantov smerujúcich do západnej a severnej Európy. Podľa Vučiča nie je v tejto veci možné dospieť k riešeniu bez spolupráce, ktorá je potrebná taktiež v boji proti terorizmu.

Vučič vo svojom príhovore ďalej zdôraznil, že Srbsko si chce napriek svojmu záujmu o členstvo v EÚ zachovať tradične dobré vzťahy s Ruskom.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí štátov OBSE v Belehrade predstavuje zavŕšenie tohtoročného srbského predsedníctva v tejto organizácii. Plnením tejto úlohy Srbsko dokázalo, že môže byť faktorom globálnej bezpečnosti, povedal Vučič podľa APA.

V popredí rokovaní ministrov zahraničných vecí 57 členských štátov OBSE v Belehrade stoja témy boja proti terorizmu a utečeneckej krízy. Účastníci by sa mali venovať aj dlhodobejším problémom, ako je situácia na Ukrajine alebo sloboda médií.

Na okraj konferencie sa očakávajú dôležité bilaterálne stretnutia vrátane schôdzky ministrov zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov či Ruska a Turecka.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Aleksandar Vučič