Jeden zo strojcov parížskych útokov cestoval cez Budapešť

Jeden z hlavných strojcov novembrových teroristických útokov v Paríži pred atentátmi cestoval cez Budapešť. Vyhlásil to šéf úradu maďarského premiéra Viktora Orbána s odvolaním sa na informácie tajných služieb. Niektorí členovia skupiny radikálov, ktorá zabila na niekoľkých miestach v Paríži 130 ľudí, prešli výcvikom v Sýrii, odkiaľ sa pred útokmi vydali do Európy.

03.12.2015 17:21
debata (4)

„Môžem potvrdiť, že na základe súčasných informácií maďarských tajných služieb, jeden z hlavných organizátorov parížskych útokov … bol (predtým) v Budapešti," povedal podľa agentúry Reuters János Lázár s tým, že muž prechádzal cez východnú budapeštiansku vlakovú stanicu. Uviesť totožnosť teroristu odmietol.

Za hlavného strojcu atentátov je označovaný Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý bol v úzkom kontakte so sýrskym vedením organizácie Islamský štát (IS). Práve on podľa českých tajných služieb extrémistom radil, aby pri ceste zo Sýrie využívali ako tranzitnú krajinu Česko. Zomrel niekoľko dní po atentátoch pri policajnom zásahu v byte na parížskom predmestí Saint-Denis.

Francúzsky zdroj agentúry Reuters v stredu uviedol, že ďalší pravdepodobný mozog akcie Salah Abdeslam v septembri autom prenajatým v Belgicku cestoval do Maďarska, aby nabral dvojicu mužov, ktorí podľa vyšetrovateľov mohli byť členmi samovražednej skupiny. Po Abdeslamovi polícia stále pátra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #IS #teror v Paríži