Arabská koalícia v Jemene bombardovala nemocnicu Lekárov bez hraníc

Lietadlá arabskej koalície v južnom Jemene zvrhli bomby na nemocnicu prevádzkovanú Lekármi bez hraníc (MSF). S odvolaním sa na humanitárnu organizáciu o tom informovala agentúra DPA. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie zasiahla do jemenského konfliktu tento rok v marci leteckými údermi na pozície šiitských povstalcov.

03.12.2015 21:12
debata (6)

Pri stredajšom nálete na nemocnicu v meste Táizz podľa MSF nikto nezahynul, zranenia ale utrpelo prinajmenšom deväť ľudí, z toho dvaja vážne.

„Nie je možné, že by koalícia vedená Saudskou Arábiou o nemocnici Lekárov bez hraníc nevedela," uviedol Jerome Alin, vedúci misie MSF v Jemene. Veliteľstvo koalície vraj organizácie o svojej prítomnosti v Taizz informovala. Rijád sa k obvineniu zatiaľ nevyjadril.

Nemocnice Lekárov bez hraníc sa v poslednej dobe stali obeťou náletov aj v niekoľkých ďalších krajinách zmietaných vojnovými konfliktmi. Na začiatku októbra pri americkom nálete zahynulo v zdravotníckom zariadení MSF v afganskom Kunduze 30 ľudí vrátane lekárov a desiatky ďalších utrpeli zranenia. V utorok organizácia oznámila, že nemocnica v sýrskej provincii Homs, ktorú podporovala, bola čiastočne zničená pri bombardovaní takzvanými barelovými bombami, teda sudmi naplnenými trinitrotoluénom (TNT), naftou a kusmi ocele.

V Jemene zúri občianska vojna, ktorá si už podľa OSN vyžiadala najmenej 5 700 obetí. Šiitské povstalecké oddiely pred viac ako rokom obsadili metropolu Saná a postupovali ďalej na juh a západ štátu. V prospech prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího do konfliktu zasiahla medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie. Koalícii sa podarilo v lete oslobodiť prístav Aden, ktorý bol do tej doby pod kontrolou šiitských povstalcov. Teraz sa sústreďuje na dobytie mesta Táizz a metropoly Saná.

Najchudobnejšia krajina Arabského polostrova sa v dôsledku vojny ocitla na prahu humanitárnej katastrofy. Určitý druh pomoci potrebuje až 80 percent zo zhruba 25 miliónov občanov. MSF podľa svojich štatistík od tohtoročného marca ošetrila vo svojich jemenských nemocniciach až 16-tisíc ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Lekári bez hraníc (MSF)