CNN: Strelec z Kalifornie bol očividne zradikalizovaný

Syed Rizwan Farook, označovaný za aktéra stredajšej smrtiacej streľby v kalifornskom San Bernardine, bol „zjavne zradikalizovaný" a v kontakte s osobami vyšetrovanými americkým Federálnym vyšetrovacím úradom (FBI) pre medzinárodný terorizmus. S odvolaním sa na nemenované policajné zdroje o tom informovala spravodajská televízia CNN.

03.12.2015 21:39
Farook, Kalifornia, USA, streľba Foto:
V byte Farooka a Malikovej našli policajti tisíce nábojov, 12 takzvaných rúrkových bôb, ako aj „stovky nástrojov" použiteľných na výrobu výbušných zariadení. Predpokladá sa preto, že boli schopní spáchať i ďalší útok.
debata (9)

Očividná radikalizácia Farooka, ktorý je spoločne s manželkou Tashfeen Malikovou podozrivý zo spáchania stredajšej masakry v San Bernardine, podľa zdrojov CNN mohla mať vplyv na jeho konanie, zatiaľ čo za ďalší možný motív označujú „krivdy na pracovisku". Z dostupných informácií totiž vyplýva, že manželia moslimského vierovyznania spustili paľbu na hostí predvianočného večierka v miestnom zariadení sociálnych služieb, kde Farook pracoval.

Farook a Maliková sa na osudnom večierku predtým sami zúčastnili, predčasne však odišli za „napätých okolností". Následná streľba si podľa aktuálnych údajov agentúry AP vyžiadala 14 mŕtvych a 21 zranených. Farooka i Malikovú po úteku z miesta činu zastrelili policajti.

Americkí predstavitelia po stredajšej udalosti v San Bernardine vyhlasovali, že Farook ani Maliková neboli medzi osobami, o ktoré by sa zaujímala FBI alebo sa nachádzali na zozname potenciálnych radikálov. Podľa zdrojov CNN však Farook prostredníctvom telefónu a sociálnych sietí komunikoval s „viac než jednou" osobou vyšetrovanou pre terorizmus.

Náčelník polície v San Bernardine informoval, že v byte Farooka a Malikovej našli tisíce nábojov, 12 takzvaných rúrkových bôb, ako aj „stovky nástrojov" použiteľných na výrobu výbušných zariadení. Predpokladá sa preto, že boli schopní spáchať i ďalší útok.

Obama: Motív streľby nie je stále jasný

Americký prezident Barack Obama povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia, prečo dvaja podozriví zabili v južnej Kalifornii 14 ľudí a 17 ďalších zranili. Prisľúbil však, že FBI a justičné orgány tento dôvod zistia, informovala tlačová agentúra Reuters.

„Je možné, že to súvisí s terorizmom. Ale ešte nevieme. Je tiež možné, že to malo súvislosť s pracoviskom," povedal Obama reportérom po stretnutí svojich poradcov pre národnú bezpečnosť v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Obama vyzval všetkých Američanov, aby urobili, čo je v ich silách, na zabránenie strelným násilnostiam, a kongresmanov, aby sťažili zločincom cestu k zbraniam.

„Je pre nás všetkých, vrátane našich zákonodarcov, dôležité zistiť, čo môžeme urobiť, aby sme sa ubezpečili, že keď sa jednotlivci rozhodnú, že chcú niekomu inému ublížiť, sťažíme im možnosť urobiť to, pretože teraz je to príliš jednoduché," citovala Obamu tlačová agentúra DPA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #streľba #radikalizmus