Dánski voliči prejavili v referende o EÚ značný skepticizmus

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen povedal, že výsledky štvrtkového referenda o ďalšom zbližovaní s Európskou úniou ukázali „značný skepticizmus" Dánov voči projektu EÚ. Reagoval tak na skutočnosť, že 53 percent voličov sa vyslovilo proti zrušeniu dlhoročných dánskych výnimiek z uplatňovania spoločných predpisov EÚ v oblasti spravodlivosti a vnútra, ktoré navrhovala vláda.

03.12.2015 21:45 , aktualizované: 04.12.2015 15:19
Dánsko, EÚ, referendum Foto: ,
Dánski voliči v referende pravdepodobne odmietli ďalšie zbližovanie s Európskou úniou.
debata (22)

„Výsledky sú známe, je to jasné nie," uviedol dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen. „Napriek tomu, že som dúfal v iný výsledok, budem tento výsledok samozrejme plne rešpektovať," do­dal.

Rasmussen nazval referendum „fackou do tváre"

„Dáni odmietli urobiť krok vpred," vyhlásil Rasmussen. „Dôvodom prečo Dáni odmietli schváliť, čo sme navrhovali je neistota, a tiež to, že Európa momentálne čelí ďalším problémom, ako je napríklad utečenecká kríza," dodal.

Dánska vláda podľa jeho slov začne vyvíjať úsilie potrebné na to, aby krajina aj napriek výsledkom referenda mohla naďalej zostať členom v Európskom policajnom úrade (Europol). Agentúra DPA doplnila, že dánsky premiér už o výsledkoch hovoril s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom ako aj s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom, s ktorými by sa mal stretnúť 11. decembra v Bruseli. V pondelok by sa mal Rasmussen zase stretnúť s lídrami ostatných dánskych strán, aby s každým z nich jednotlivo prediskutoval, ako ďalej postupovať.

Na budúci piatok (11. 12.) sa Rasmussen stretne v Bruseli s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom na rokovaniach o dosiahnutí takzvaných paralelných dohôd, ktoré by napríklad mali Dánom umožniť pokračovať v spolupráci s Europolom.

Rasmussen na Facebooku napísal, že Dánsko by sa malo pripojiť k agende britského premiéra Davida Camerona na zmenu vzťahov s EÚ, do ktorej obe krajiny vstúpili v roku 1973.

Británia plánuje usporiadať do konca roka 2017 referendum o tom, či má vystúpiť z 28-členného bloku. Cameron chce, aby Británia zostala v EÚ pod podmienkou, že sa mu podarí zabezpečiť zmeny, ktoré požaduje. Jednou z nich je poskytnutie širšej autonómie členským krajinám, aby mohla Británia napríklad obmedziť benefity pre migrantov z EÚ. Rasmussen si v rámci „novej rovnováhy" predstavuje „silnú Európu", ktorá bude „skutočne pozitívnym prínosom", a „štíhlejšiu EÚ, kde krajiny budú môcť riešiť problémy zmysluplne svojím vlastným spôsobom".

Na dánskom referende sa zúčastnilo 72 percent voličov. Proti návrhu hlasovalo 53,1 percenta voličov, zatiaľ čo za zrušenie doterajších výnimiek Dánska z uplatňovania spoločných predpisov EÚ, ktoré navrhovala vláda, hlasovalo 46,9 percenta voličov. Uviedli to zhodne dánske televízne stanice DR a TV2, po spočítaní všetkých hlasov.

Doterajší systém zavedený v roku 1993 umožňoval Dánsku zostať mimo všetkých nadnárodných politík EÚ v oblastiach vnútra a spravodlivosti. Avšak po prijatí Lisabonskej zmluvy v roku 2009 sa na nadnárodnú úroveň presunula väčšia časť spolupráce v EÚ, čo sa dotklo aj policajnej organizácie Europol.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Dánsko #referendum