Schôdzka Lavrova s Çavuşogluom pokrok nepriniesla

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v Belehrade stretol so svojím tureckým kolegom Mevlütom Çavuşogluom. Schôdzka, ktorá sa uskutočnila na okraj ministerskej konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), bola prvým priamym rusko-tureckým kontaktom na vysokej úrovni po nedávnom zostrelení ruského bombardéra tureckou armádou.

03.12.2015 22:17
Lavrov Foto: ,
Lavrov sa napriek opakovaným žiadostiam tureckej strany k rokovaniu s Çavuşogluom staval váhavo a schôdzku v Belehrade najprv odmietal.
debata (4)

Lavrov po stretnutí vyhlásil, že potvrdil nemennosť ruského názoru na okolností zostrelenie lietadla Su-24. Moskva je presvedčená, že bombardér turecký vzdušný priestor nenarušil a že bol zostrelený nad sýrskym územím. Nič nové vraj ruský minister od svojho tureckého partnera nepočul.

„Stretol som sa so šéfom tureckej diplomacie po jeho naliehavej prosbe, ale nič nové som nepočul. Minister potvrdil stanoviská, ktoré zazneli v prejavoch tureckého prezidenta a premiéra. My sme potvrdili svoje hodnotenia," vyhlásil Lavrov.

Çavuşoglu konštatoval, že rokovanie s Lavrovom bolo pozitívne a ukázalo, že Rusko ani Turecko si eskaláciu sporu neželajú. Situácia však zostáva vážna. „Bolo by nerealistické tvrdiť, že prvé rokovanie problém vyriešilo," povedal tureckým novinárom.

Turecký minister krátko po rozhovore s Lavrovom prehovoril na pléne konferencie ministrov zahraničia OBSE. Vyhlásil, že turecký útok na ruské bojové lietadlo z 24. novembra nijako nesúvisí s „bojom Turecka proti spoločnému nepriateľovi, ktorým je terorizmus a zoskupenie Islamský štát".

Çavuşoglu komentoval aj situáciu na Ukrajine a v tejto súvislosti vyhlásil, že „Turecko presadzuje dôsledné rešpektovanie nezávislosti Ukrajiny, jej zvrchovanosti a územnej celistvosti vrátane Krymu".

Lavrov sa napriek opakovaným žiadostiam tureckej strany k rokovaniu s Çavuşogluom staval váhavo a schôdzku v Belehrade najprv odmietal. V stredu však vyhlásil, že sa tureckému ministrovi „nebude vyhýbať". Vyjadril len obavu, či sa pri stretnutí dozvie niečo nové.

Zostrelenie lietadla na sýrsko-tureckej hranici vzťahy Moskvy a Ankary ťažko poznamenalo. Rusko presunulo na Blízky východ protilietadlové strely S-400 a v blízkosti sýrskych brehov operuje raketový krížnik Moskva. Ruská vláda zaviedla proti Turecku obmedzené sankcie, ktoré sa týkajú najmä turistiky, obchodu a dopravy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Su-24