Abádí: Rozmiestnenie cudzích vojakov v Iraku by bola „agresia"

Iracký premiér Hajdar Abádí povedal, že Irak nežiadal pozemné vojenské sily od žiadnej krajiny a ich rozmiestnenie by považoval za „akt agresie". Informovala o tom agentúra Reuters.

04.12.2015 07:41
Irak, premiér Hajdár al-Abádí Foto: ,
Iracký premiér Hajdár al-Abádí.
debata (21)

Abádího vyhlásenie sa objavilo na jeho oficiálnej stránke na Facebooku po tom, ako americký armádny plukovník Steve Warren povedal, že vojenskú kampaň v boji s militantmi Islamského štátu (IS) v Iraku posilní približne 100 vojakov vycvičených na špeciálne operácie.

Už v noci z pondelka na utorok iracký premiér vyhlásil, že iracké vládne sily sú schopné poraziť militantov z Islamského štátu bez pomoci zahraničných bojových jednotiek. Reagoval tým na vyjadrenie amerického ministra obrany Ashtona Cartera, ktorý v Kongrese povedal, že v rámci vystupňovania boja proti IS bude do Iraku vyslaná nová jednotka zložená z príslušníkov amerických špeciálnych síl. Jej úlohou by malo byť uskutočňovanie prepadov, oslobodzovanie rukojemníkov, získavanie spravodajských informácií a likvidácia lídrov IS.

Iracká armáda potrebuje od medzinárodného spoločenstva výcvik, zbrane a poradenstvo, ale nie to, aby „na irackej pôde bojovali cudzie jednotky", uviedol Abádí, pričom dodal, že takýto krok by si vyžadoval súhlas jeho vlády a absolútnu koordináciu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Hajdar Abádí #IS