Rusko po zostrelení lietadla ovládla protiturecká hystéria

V Rusku zavládla protiturecká hystéria, vyvolaná zostrelením ruského bombardéra na sýrsko-tureckých hraniciach. Štátna duma chce zakázať poslaneckú predajňu tureckých sladkostí z obavy pred otravou, na Kryme chcú premenovať Tureckú ulici. V ruských futbalových tímoch vraj nebudú smieť hrať tureckí hráči a ruské mestá rušia „priateľské" styky s tureckými.

04.12.2015 08:00
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putinv súvislosti so zostrelením ruského lietadla tureckou armádou vyhlásil, že ak si niekto myslí, že sa to odbije paradajkami a bojkotom nejakých stavebných firiem, potom sa hlboko mýli.
debata (371)

Vyhlásenie sankcií proti Ankare odštartovalo lavínu útokov na južného suseda, ktorá sa nedá porovnať s kampaňou proti Ukrajine po jej minuloročnom príklone k integrácii so Západom. V tureckých letoviskách už nezostali prakticky žiadni ruskí turisti, domov sa húfne vracajú ruskí študenti z tureckých vysokých škôl. Ruskí autodopravcovia náhlivo sťahujú svoje kamióny z Turecka.

Tón útokom na Turecko vo štvrtok zadal sám prezident Vladimir Putin. V prejave k poslancom označil turecké vedenie za „skupinku", ktorá si napcháva do vreciek peniaze za nakradnutú sýrsku ropu. Reagoval aj na zostrelenie ruského lietadla tureckou armádou. „Ak si niekto myslí, že sa to odbije paradajkami a bojkotom nejakých stavebných firiem, potom sa hlboko mýli. Ešte im pripomenieme, čo urobili, a budú to ľutovať," pohrozil prezident. Podľa denníka Kommersant sú jeho útoky na Ankaru zo dňa na deň prudšie.

Poslanci dolnej komory parlamentu vyzvali správu Štátnej dumy, aby v parlamentných priestoroch zakázala predaj tureckých sladkostí. Podľa poslanca Andreja Svincova nemožno vylúčiť, že v tureckých čokoládových cukríkoch je jed, ktorý by mohol Štátnu dumu vyhladiť. „Mohli by otráviť celý parlament, zabiť všetkých poslancov," citovala Svincova štátna agentúra TASS. Obsah cukroviniek skontroluje štátna potravinárska inšpekcia.

V krymskom Simferopole chcú premenovať Tureckú ulicu. Obyvatelia vraj žiadajú, aby v budúcnosti niesla meno Olega Peškova, ruského pilota, ktorý zahynul pri zostrelení lietadla Su-24 tureckou armádou. Vedenie Ruského futbalového zväzu vyzvalo ligové kluby, aby v zimnej ligovej prestávke nedohodli kontrakty s tureckými hráčmi.

V Petrohrade vo štvrtok agenti tajnej polície FSB prehľadali sídlo siedmich tureckých obchodných firiem. Tureckí občania sa podľa denníka Komsomolskaja pravda boja chodiť po uliciach ruských miest a s obavami čakajú na vyhostenie. Viacerým Turkov vraj už úrady anulovali vstupné víza.

371 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #antikampaň #Su-24