Záhadný masaker v USA

Svoje polročné dievčatko priniesli k jej starej mame, ktorej povedali, že idú k lekárovi, ale vybrali sa vraždiť. Manželský pár zastrelil v kalifornskom meste San Bernardino 14 ľudí a ďalších 17 zranil. Polícia pri záťahu zabila obidvoch páchateľov, ale napriek tomu, že pozná ich totožnosť, vôbec netuší, prečo rozpútali peklo.

04.12.2015 11:00
kalifornia, San Bernardino, streľba Foto: ,
Príslušníci bezpečnostných zložiek počas zásahu v kalifornskom San Bernardine.
debata (47)

„Zatiaľ nie je možné povedať, či masaker bol teroristický čin. Je to možné, ale nevieme to. Možno sa to tým smerom vyvinie, možno však nie," citovala agentúra AP vyšetrovateľa Davida Bowdicha.

Otázne je, či išlo o zločin motivovaný náboženskou nenávisťou (muž bol hlboko veriaci moslim), alebo je vysvetlenie celkom opačné. Podozrenie z islamského extrémizmu zapadá do obáv z nových útokov po nedávnych atentátoch vo Francúzsku.

Syed Rizwan Farook a Tashfeen Maliková zabíjali, keď prenikli do budovy, kde sa nachádza úrad sociálnych služieb. Zamestnanci sa starajú o hendikepovaných ľudí. Farook a Maliková spustili streľbu z viacerých zbraní. Potom ušli v aute, ale polícia sa im dostala na stopu vďaka opisu vozidla od svedkov. Pri prenasledovaní nastala prestrelka, pri ktorej zomrela žena za volantom a muž na sedadle spolujazdca.

Farook, ktorý mal 28 rokov, bol rodený Američan s rodičovskými koreňmi z Pakistanu. Vyzeral ako bezproblémový muž. Mal vysokoškolské vzdelanie, päť rokov bol nepretržite zamestnaný na rovnakom mieste a obraz normálneho života dopĺňalo to, že si založil rodinu. „Pracoval ako hygienik. Z dostupných údajov vyplýva, že v roku 2013 mal ročný príjem 53-tisíc dolárov," uviedla stanica CNN. „Vykonával napríklad kontroly reštaurácií a verejných plavární," spresnila agentúra Reuters.

Prácu mal stále. Polícia informovala, že nezistila nič, čo by naznačovalo, že by jeho miesto u zamestnávateľa bolo ohrozené. Dodala, že Farook nemal záznam v registri trestov.

V nebezpečnom prostredí sa síce pohyboval ešte ako tínedžer, ale nie svojou vinou, a navyše to bolo už dávno. „Jeho matka, ktorá sa v roku 2006 rozviedla, poukazovala na veľa prípadov domáceho násilia. Na súde tvrdila, že syn ju raz zachraňoval pred zúrivým bývalým manželom," napísal denník Guardian. Otec mal zjavne duševné problémy, lebo nielen útočil na svoju ženu, ale sa aj vyhrážal, že spácha samovraždu.

Farook nezanechal nijaký odkaz. Rovnako ako Maliková, ktorá bola od neho o rok mladšia. „Absolútne si to neviem vysvetliť," komentoval podľa AP hrozný masaker Farookov bratranec Farhan Khan.

Pokiaľ ide o špekulácie, čo súvisia s možným islamským terorizmom, existujú iba také fakty, z ktorých sa nedá odvodzovať jednoznačná stopa. Farook si pred rokom priviedol Malikovú zo Saudskej Arábie ako manželku. „Zoznámili sa prostredníctvom internetu," povedal pre noviny Los Angeles Times Patrick Baccari, spolupracovník Farooka. Zatiaľ to nie je potvrdené, ale možno sa zosobášili v Saudskej Arábii (Maliková sa tam prisťahovala z rodného Pakistanu). Známi a kolegovia z práce opísali Farooka ako nenápadného a pokojného človeka, u ktorého si všimli jedinú zmenu pred niekoľkými mesiacmi – nechal si narásť bradu. Na internete o sebe písal, že ho zaujímajú automobily, rád si prečíta náboženské knihy a pochutí si na skvelom jedle.

Polícia je presvedčená, že masaker bol dôkladne naplánovaný. Dve z použitých zbraní Farook vlastnil legálne, pôvod ďalších je predmetom vyšetrovania. Vyzerá to tak, že páchatelia chceli zavraždiť čo najviac ľudí tak, že si vypočítali, aby stihli uniknúť z miesta činu, ale pritom ešte pokračovať v zabíjaní. V budove totiž nechali tri nálože na diaľkové odpálenie. „Policajti našli ovládač v aute, v ktorom utiekli. Zariadenie zrejme zlyhalo v tom zmysle, že bola prílišná vzdialenosť medzi budovou a ich autom," informovala CNN.

San Bernardino si nepamätá taký horor, pod aký sa krvavo podpísal Farook s Malikovou. Toto mesto, v ktorom žije 200-tisíc ľudí, sa nachádza približne 100 kilometrov od Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #masaker