Nemecko vyšle proti IS 1 200 vojakov, lietadlá a vojnovú loď

Nemecko pošle budúci rok 1 200 vojakov, lietadlá a vojnovú loď do boja proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii.

04.12.2015 11:50 , aktualizované: 12:12
Nemecko, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas hlasovania.
debata (27)

Nemecké jednotky by sa nemali priamo podieľať na bojových operáciách, ale mali by poskytovať podporu ostatným krajinám bojujúcim proti IS. Z tureckej základne Incirlik by malo lietať šesť lietadiel typu Tornado na prieskumné lety a jedno tankovacie lietadlo by malo zabezpečovať palivo pre bombardéry ostatných krajín. Vojenská fregata Augsburg by mala asistovať francúzskej lietadlovej lodi Charles de Gaulle.

Vojenská operácia je obmedzená na jeden rok, v prípade potreby ju ale môže Spolkový snem predĺžiť. Náklady na prvý rok misie by mali byť zhruba 134 miliónov eur.

Za vyslanie vojakov hlasovalo 445 poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD), proti bolo 146 zástupcov opozičnej ľavice a zelených.

„Desiatky rokov sme ponechávali Blízky východ Spojeným štátom, v posledných rokoch sme ho nechávali jemu samému. Výsledkom sú státisíce mŕtvych," povedal pri prerokúvaní vojenskej misie predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen. „Útoky v Paríži nás Európanov donútili priznať si, že tento región neleží v susedstve Ameriky, ale v našom. Vojna v Sýrii tak ohrozuje našu bezpečnosť," dodal.

Ak chcú európske krajiny zabezpečiť ochranu svojich občanov pred terorizmom, musia podľa Röttgena prevziať zodpovednosť a začať sa na Blízkom východe angažovať. Vojenský zásah musí byť podľa tohto poslanca Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej súčasťou širšej stratégie, keď sa zároveň s bojom proti IS bude hľadať politické riešenie, ktoré by umožnilo ukončiť občiansku vojnu v Sýrii.

Opozícia všaks varovala, že boj proti IS teroristickú hrozbu neodstráni. „Je to lož tvrdiť, že táto misia oslabí IS. Po skúsenostiach z Afganistanu, Iraku a Líbye vieme, že bombardovanie problém s teroristami nevyrieši," povedala predsedníčka poslancov ľavice Sahra Wagenknechtová. „Eskalácia násilia v Sýrii naopak ohrozí možnosť rozhovorov o politickom riešení občianskej vojny," varovala.

Zelení kritizovali, že vláda nechala na prerokovanie vojenskej misie málo času. Kabinet o vyslanie vojakov rozhodol v utorok, poslanci sa záležitosťou zaoberali iba dva dni.
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #IS