Francúzske lietadlá vraj monitorujú oblasti Líbye, kde pôsobí IS

Francúzske letectvo vyslalo svoje lietadlá k pozorovacím letom nad tie oblasti Líbye, v ktorých pôsobia radikáli z organizácie Islamský štát (IS). Paríž to oznámila krátko pred príletom prezidenta Françoisa Hollanda na lietadlovú loď Charles de Gaulle. Francúzsko ju vyslalo do Stredozemného mora po atentátoch v Paríži, aby posilnila útoky na IS v Sýrii. Je to prvýkrát, keď Francúzsko priznalo, že je zapojené do operácií v Líbyi.

04.12.2015 14:08
debata (18)

Podľa piatkovej správy Francúzi 20. a 21. novembra vykonali dve prieskumné misie nad severom Líbye a zamerali sa najmä na okolie miest Syrta a Tobrúk. Podľa zdroja z prezidentského úradu plánujú ďalšie prieskumné lety.

Francúzske lietadlá sa od vlaňajška zúčastňujú bojov proti IS v Iraku a od tohtoročného septembra tiež v Sýrii.

Taliansky premiér Matteo Renzi povedal, že západný svet je stále viac znepokojený nárastom vplyvu IS v Líbyi. „Hrozí, že sa Líbya stane ďalším miestom, kde bude potrebné naliehavo zasiahnuť,“ povedal Renzi.

Zdroj z francúzskej vlády citovaný agentúrou AFP sa domnieva, že presun bojovníkov IS do Líbye súvisí s tým, že sa pre radikálov komplikuje prístup do Sýrie. V Tunisku boli v polovici novembra zadržaní dvaja Francúzi, ktorí sa chceli zrejme pripojiť k IS v Líbyi. Takzvaný Islamský štát má v tejto severoafrickej krajine podľa odhadov 2– až 3-tisíc ľudí.

Podľa špecialistu na oblasť severnej Afriky Kadera Abderrahima sa členovia IS snažia vyvolať napätie medzi národmi Tuarégov a Tubúov, ktoré obývajú juh Líbye. Vystupňovanie ich rivality by podľa Abderrahima mohlo viesť k destabilizácii celej oblasti až po Čad a Sudán.

Líbya sa po revolučnom roku 2011 nedokázala vymaniť z chaosu ani zriadiť fungujúce štátne inštitúcie. Má dve vlády a dva parlamenty a tamojšiu bezpečnostnú situáciu zhoršuje rivalita ozbrojených skupín, ktoré sa podieľali na zosadení vlády Muammara Kaddáfího.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Francúzsko #Islamský štát #IS