Švajčiarsko chce obmedziť imigráciu z EÚ napriek nesúhlasu Bruselu

Švajčiarsko chce obmedziť prisťahovalectvo z Európskej únie a je pripravené to urobiť aj napriek nesúhlasu Bruselu. Podľa agentúry DPA to oznámila švajčiarska vláda. Obmedzenia imigrácia z EÚ odsúhlasili Švajčiari v minulom referende. Podrobnosti majú byť oznámené do marca nadchádzajúceho roka.

04.12.2015 15:00
debata (12)

Bern však dúfa, že sa mu s Bruselom podarí dosiahnuť príslušnú dohodu. Ak sa tak nestane, urobí nečlenská krajina spomínané opatrenia jednostranne. Doterajšie vyjednávanie s EÚ žiadne výsledky neprinieslo.

Na základe minuloročného referenda musí švajčiarska vláda regulačné kvóty zaviesť do roku 2017. Bern okrem iného tvrdí, že pre občanov z EÚ budú platiť miernejšie pravidlá ako pre ostatných cudzincov. Navrhuje tiež, aby od EÚ získal určitú ochrannú lehotu, kedy by bolo možné prisťahovalectvo z únie dočasne obmedziť tak, aby to nebolo v rozpore s dohodou o voľnom pohybe osôb.

EÚ akékoľvek obmedzenie odmieta a tvrdí, že jeho existencia bude v rozpore s dohodou medzi Bruselom a Bernom. EÚ tiež pohrozila, že zavedenie kvót povedie k odvetným opatreniam, okrem iného na obmedzenie prístupu švajčiarskych firiem na únijný trh.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #Švajčiarsko #utečenci #migrácia