Polícia pátra po ďalších dvoch podozrivých kvôli útokom v Paríži

Belgická a francúzska polícia pátrajú po dvoch ďalších podozrivých v súvislosti s novembrovými útokmi v Paríži. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na belgickú federálnu prokuratúru. Podľa belgických úradov ide o dvoch mužov, ktorí sa v septembri preukázali falošnými dokladmi na maďarsko-rakúskych hraniciach. Išli vtedy v aute spoločne s hľadaným Salahom Abdeslamom.

04.12.2015 20:40
debata (1)

Podľa vyšetrovateľov cestoval Abdeslam do Maďarska tento rok v septembri dvakrát. Auto značky Mercedes kontrolovali colníci 9. septembra na hraniciach s Rakúskom, s Abdeslamom vtedy boli vo vozidle dvaja muži s belgickými dokladmi. Išlo o falošné dokumenty na mená Samir Bouzid a Soufiane Kayal. Tieto dokumenty boli použité v súvislosti s útokmi v Paríži aj pri iných príležitostiach.

Doklady na meno Soufiane Kayal boli použité pri prenajímaní domu v belgickom meste Auvelais, kde polícia vykonala koncom novembra domovú prehliadku. Mala podozrenie, že v dome sa zostavovali nálože použité neskôr vo francúzskej metropole. Doklady na meno Samir Bouzid zase krátko po útokoch niekto použil v jednej z bruselských pobočiek Western Union, keď poukazoval sumu 750 eur Hasne Aitboulahcenovej. Išlo o sesternicu údajného strojcu parížskych atentátov Abdelhamida Abaaouda, ktorú spolu s ním zabili 18. novembra pri policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Šéf úradu maďarského premiéra Viktora Orbána János Lázár vo štvrtok povedal, že Abdeslam bol na budapeštianskej stanici Keleti, kde sa snažil získať k spolupráci mladých mužov zo skupiny migrantov, ktorí sa odmietli registrovať. S dvoma z nich vraj potom odišiel. Lázár síce Abdeslama priamo nemenoval, z kontextu však bolo jasné, že išlo práve o neho.

Dvadsaťšesťročný Abdeslam je zrejme posledným živým zo skupiny teroristov, ktorí v piatok 13. novembra zaútočili v Paríži a zabili 130 ľudí. K šiestim koordinovaným akciám vo francúzskej metropole sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát, ktoré deň po útoku zverejnilo video oslavujúce niekoľko jeho bojovníkov. V Paríži útočilo asi deväť teroristov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #Belgicko #Paríž #útoky v Paríži #Salah Abdeslam