Balkánske krajiny chcú jednotné dokumenty pre migrantov

Štyri balkánske krajiny, cez ktoré prechádzajú desaťtisíce migrantov do západnej Európy, sa chcú usilovať o lepšiu registráciu utečencov a navrhujú im vydávať dokumenty platné pre celú dobu tranzitu do cieľovej krajiny. Vyplýva to zo schôdzky vysokých policajných šéfov zo Slovinska, Srbska, Macedónska a Grécka, ktorí v piatok rokovali v slovinskom letovisku Brdo pri Kranji.

04.12.2015 22:25
debata (10)

Utečencov, ktorí cez Balkán mieria do Nemecka a ďalších krajín, však v posledných dňoch ubudlo, uviedli rakúske úrady. Prispela k tomu aj situácia na grécko-macedónskych hraniciach, ktoré boli uzavreté kvôli náporu migrantov, ktorých polícia odmietla pustiť ďalej.

Policajní predstavitelia balkánskych krajín chcú spojiť sily a nájsť spôsob, ako získať o prichádzajúcich ľuďoch väčší prehľad. Jedným z možných riešení sú podľa nich aj jednotné tranzitné dokumenty, ktoré by platili vo viacerých krajinách. Slovinsko chce pre tento nápad získať aj podporu v EÚ a spolupracovať na ňom s únijnou agentúrou Frontex, napísala agentúra APA.

Počet migrantov putujúcich z Grécka cez Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko do Rakúska a ďalej sa v posledných dňoch citeľne znížil. Môže za to jednak horšie počasie, ale aj prísnejší postup tureckej polície, ktorá po víkendovom summite Turecka a EÚ pozornejšie kontroluje migrantov na pobreží. Okrem toho sa vyostrila aj situácia na grécko-macedónskych hraniciach, kde macedónska polícia bráni vo vstupe do krajiny utečencom, ktorí prichádzajú odinakiaľ než zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

Z hraničného prechodu Idomeni v piatok do Atén vlakmi previezli 1 500 utečencov okrem iného z Maroka, Pakistanu a Iránu. Tam budú zrejme čakať na vyhostenie.

Rakúsko informovalo, že prúd utečencov v prvých decembrových dňoch značne poľavil. Zatiaľ čo v prvých troch novembrových týždňoch prichádzalo denne až 6-tisíc ľudí, teraz to je za takmer štyri dni od 1. decembra dohromady necelých 9-tisíc migrantov. Tiež v susednom Slovinsku napočítali za stredu a štvrtok len 3-tisíc prichádzajúcich, čo je oproti predchádzajúcemu obdobiu podpriemerný počet.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Balkán #utečenci #migranti #migračná kríza