Ruský vedec dostal osem rokov za špionáž pre Ukrajinu

Na osem rokov väzenia odsúdil petrohradský súd ruského vedca pracujúceho v armádnom výskumnom ústave Vladislava Nikolského. Uznal ho vinným z vlastizrady, ktorej sa dopustil výzvednou činností v prospech Ukrajiny. Informovali o tom petrohradské médiá s odvolaním sa na oznámenie súdu.

04.12.2015 23:23
debata (12)

Obžaloba vraj preukázala, že 69-ročný kapitán Nikolskij v roku 2011, keď bol vedúcim vedeckým pracovníkom výskumného ústavu ministerstva obrany, odovzdal elektronickou poštou ukrajinskej strane obsiahlu dokumentáciu k výsadkovému námornému vznášadlu Zubor. Svojím konaním spôsobil štátu škodu vo výške 200-tisíc dolárov.

Nikolského zadržali už v roku 2012 a od tej doby bol vo väzbe. Proces s ním sa začal tento rok 10. apríla a prebiehal s vylúčením verejnosti.

V posledných mesiacoch sa v Rusku množia špionážne aféry. Mnohé sú pritom spojené s Ukrajinou, na ktorej východe sa odohráva konflikt medzi vládnymi ozbrojenými silami a proruskými separatistami podporovanými Moskvou.

V novembri v Rusku odsúdili za vlastizradu dvoch ľudí – jedného inžiniera na deväť rokov väzenia a policajta na 13 rokom. V októbri dostal za výzvednú činnosť v prospech Ukrajiny šesťročný trest Ukrajinec, zatiaľ čo Rus za rovnakú trestnú činnosť dostal 12 rokov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špión #Ukrajina