The Wall Street Journal: Parížski teroristi mali napojenie na osoby v Británii

Militantná sieť stojaca za novembrovými útokmi v Paríži mala napojenie na osoby v Británii. Informoval o tom v piatok denník The Wall Street Journal, ktorý citovala agentúra Reuters.

05.12.2015 08:30
debata (1)

Niekoľko ľudí podozrivých z konexií na Abdelhamida Abaaouda, militanta z džihádistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamský štát) a údajného organizátora útokov vo francúzskej metropole, žije v Británii, píše daný denník.

Tieto osoby, z ktorých niektoré sú marockého pôvodu, sa majú nachádzať v birminghamskej oblasti v strednej časti Anglicka. Člen parížskej teroristickej bunky mal krátko pred útokmi uskutočniť niekoľko hovorov do Birminghamu.

Británia je momentálne v stave druhého najvyššieho stupňa pohotovosti, čo znamená, že teroristický útok v krajine je veľmi pravdepodobný. Úrady tvrdia, že iba za uplynulý rok sa podarilo zamedziť siedmim pokusom.

Európske tajné služby v piatok varovali, že Británia má byť po Paríži ďalším terčom tejto islamistickej skupiny. Velenie takzvaného kalifátu údajne poverilo britských džihádistov, aby sa vrátili domov a uskutočnili tam útok.

Tieto obavy však podľa nemenovaného predstaviteľa tajných služieb umocnilo stredajšie hlasovanie v dolnej komore britského parlamentu, ktorého poslanci odsúhlasili britské nálety na pozície militantov v Sýrii.

Britské bezpečnostné orgány tvrdia, že do Sýrie a Iraku vycestovalo približne 800 Britov, z ktorých sa niektorí pripojili k Dáišu. Zhruba 50 percent z nich sa vrátilo do vlasti, kým zvyšok pravdepodobne zahynul.

Dosiaľ najväčším teroristickým útokom islamistov na území Británie bol samovražedný bombový atentát na systém verejnej dopravy v Londýne, ktorý si vyžiadal 52 obetí a vyše 700 zranených.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #IS #útoky v Paríži